Регионът

Съпругата на президента Десислава Радева и съпруги на посланици писаха яйца по велинградски

  06.05.2024 13:21             
Съпругата на президента Десислава Радева и съпруги на посланици писаха яйца по велинградски

120-килограмово яйце бе боядисано в центъра на курорта

Велинградските писани яйца очароваха съпругите на дипломатите в България. Преди дни съпругата на българския президент Десислава Радева, съпруги на посланици в България и майсторки на писаните велинградски яйца твориха по древната наша традиция. Президентът Румен Радев лично е благодарил на представителите на Историческия музей във Велинград за усилията и старанието им да съхраняват и популяризират българската традиция.

Въпреки дъждовното и студено време, Велинград спази традицията и на Велика събота централния площад бе обагрен от червените писани яйца и детските усмивки.

Времето не позволи да се състои концертната програма, но за осми път се проведе Голямото писане на великденски яйца, което събра не само велинградчани, но и много гости на града. Всички искаха да се докоснат и усетят древната 200-годишна традиция на Велинград и да изпишат своето яйце с писалка и восък по старата техника с типичните за Чепинския край орнаменти. Това ставаше с помощта на майсторките от ателието за писани яйца към нашия музей.

В центъра на празника бе 180-сантиметровото червено яйце, което тежи 120 кг и е с диаметър 1 метър. То е изработено по проект и с труда на учители и ученици от ПГД „Иван Вазов”. Голямото яйце бе изписано от малки и големи, гости на празника.

На сцената зам.-кметът Светла Томова награди участничката в конкурса на ЦПЛР-ОДК „Великденски писани яйца от Чепинския край”, класирала се на първо място Таня Алексиева. Тя заслужено спечели „Сребърната писалка”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички