Четвъртък, 02 Май 2024
 
Регионът

Много красота и творчество в ежегодния конкурс ”Великденски писани яйца от Чепинския край”

  19.04.2024 13:07             
Много красота и творчество в ежегодния конкурс ”Великденски писани яйца от Чепинския край”

Вече над 20 години децата във Велинград съхраняват и предават традициите за писане на Великденски яйца с восък. И тази година в залата на ЦПЛР -ОДК малките художници показаха много красота и творчество в конкурса "Писани яйца от Чепинския край".

Близо 60 бяха участниците от училища и детски градини във Велинград. Той се организира от ЦПЛР-ОДК, Исторически музей-Велинград и Община Велинград. Конкурсните възрастови групи в него са четири – в първата са  най-малките от детските градини, а в останалите три - учениците от I до IV, от V до VII и от VIII до XII клас.

Всички малки майстори изписаха на място в рамките на час своя избран модел великденско яйце по специфичната за чепинския край техника с писалка и восък.  След това творбите  бяха оценени от  компетентно жури, което бе в състав: майсторката Елена Белева, директорът на ИМ- Велинград Стойчо Маров, уредникът на Художествената галерия Десислава Табакова, директорът на ЦПЛР-ОДК Катерина Мирчева, началникът на отдел "Туризъм и реклама" Цвета Спасова и Илияна Гешева експерт "Култура" в община Велинград.

Определянето на победителите в отделните категории бе изключително трудно. 
Всички наградени ще участват в писането на голямото яйце на 4 май от 11:00 часа на площад „Николай Гяуров”.

Участие в музикалната програма взеха възпитаниците на школите по саксофон, флейта, тромпет, пиано, спортни танци, малките журналисти, детски народен хор от ансамбъл „Здравче-Венче", малките таланти от  ДЮВИШ „Звънче" и ВГ "Караоке". Водещи бяха момичетата от театралната школа.
 


Свързани