Четвъртък, 16 Май 2024
 
Регионът

За осми път: Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край е на Велика събота

  29.04.2024 10:42             
За осми път: Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край е на Велика събота

ВЕЛИНГРАД. Осмото по ред Голямо писане на великденски яйца ще започне в 11:00 часа на Велика събота /4 май/ на централния площад „Николай Гяуров“.

Местните майсторки ще показват, а всеки желаещ ще има възможността да се учи и да изпише своето яйце за Великден. Запазената в Чепинския край стара техника за писане на яйца с восък и типични орнаменти са уникални за България и Европа.

Отново ще бъде изрисувано и голямо 180-сантиметрово яйце, което тежи 120 кг и е с диаметър 1 метър. То е изработено по проект и с труда на учители и ученици от ПГД „Иван Вазов”. Участие в програмата ще вземат “G-Team animation” и аниматорите от ИПГИТ „Алеко Констарнитов”, ДЮВИШ „Звънче”, детски народен хор към ДА „Чепинче” и тамбурашкият оркестър при ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905”, ВГ „Караоке”, народен хор към ПДЮАНПТ „Здравче Венче” при НЧ „Васил Левски-1904”, ААФ „Драгиново” при НЧ „Методи Драгинов-1936”, МФГ „Каменчани” при НЧ „Васил Левски-1904”, както и Катерина Мирчева и Венера Ланджова, които ще зарадват публиката с инструментални изпълнения.

Събитието се организира съвместно от Община Велинград, Историческия музей и вестник „Темпо”.


Свързани