Регионът

Кулинарно изкуство с бонбони от 4 вида сирена

  26.03.2024 07:49             
Кулинарно изкуство с бонбони от 4 вида сирена

И кметът Йордан Младенов се включи в хамкането на Сирница

ПЕЩЕРА. Кулинарно изкуство с аромат на вкусни гозби украси празника Сирни Заговезни, който се проведе за първи път в родопския град. Трапезите, разположени върху 15 щанда на градския площад, преливаха от домашно приготвени ястия – сарми, боб, салати, пити, баници, сладкиши и какво ли още не. Присъстващите се насладиха на храна, забранена през Великите пости – сирене, яйца, мляко и млечни продукти. Великият Великденски пост започна ден след Сирни Заговезни – на 18 март.

В кулинарното изкуство се изявиха

майсторки от общинската администрация, от училища,

центрове за деца и възрастни, клуб „Надежда“ – всички от Пещера. Достойно се показаха и кулинарките от читалищата в Капитан Димитриево, Розово, Бяга и Козарско. Какви вкусотии предложиха те?

Васка Спасова, секретар на читалището в Розово, сама приготви 4 ястия – баница, покача, сарми и печена тиква:

- Продуктите и майсторлъкът са лично мое дело – с гордост заяви Васка Спасова, която

приготвя трапезата от 5 часа сутринта, за да е всичко за ядене топло

Първо разточих корите за баницата, готови да поемат десетте яйца. Седем от тях разбих с малко олио за пухкавост. Прибавих сиренето и сипвах сместа върху всяка една кора. Подредих ги, завити в тавата, а най-отгоре ги намазах с останалите три яйца и маслото. Капнах и малко газирана водичка.

Миниатюрните сарми с ориз – лозови и зелеви,

подредих като броеници в глинено гърне

Различни по цвят, бели и зелени, изглеждаха като картинка – хем вкусни, хем красиви. Не отстъпваше видът и на погачата със сирене и на златистата печена тиква.

Най-атрактивната част от трапезата бе бялата халва, вързана с червен конец на върха на точилка. Размахвайки я, малки и големи се опитваха да я хамкат, но безуспешно. Опит направи и кметът Йордан Младенов, но само с постижението да я хване с ръка, което не се зачете, припомни Васка Спасова.

Тя е доволна, че от храната й са опитали всички, докоснали се до трапезата. За ритуала хамкане пази спомени от детството си.

Доскоро на вратата на дома на съпруга й е стояла куката, на която е завързвал червения конец с бялата халва

На съседи пък куката била чак на тавана.

- Според ритуала, най-възрастният от семейството разклаща конеца, а децата се опитват да отхапят от сладкото изкушение само с уста. За по-сигурно ръцете им са били вързани отзад. Хората са вярвали, че това ще ги пази от болести и от лошите сили. В балканското ни родно село няма кукери да гонят злото, допълни Васка Спасова.

Елена Здравкова от общинската администрация в Пещера и колежката й Гергана Стоилова подредиха на трапезата си традиционни гозби – български, родни и красиви, но в по-модерен вариант. Баницата със сирене на Елена е баница-милинка.

- Хапват се от нея отделни парченца, поръсени със соленко като за милинки. Представихме и

солени коктейлни мъфини, приготвени със сирене, масло и спанак, аранжирани с чери домати и кашкавал,

похвали се кулинарката. - Бонбоните, измайсторени от бяло саламурено сирене, крема сирене, топено сирене и кашкавал, грабнаха очите на посетителите. Оформени в бяло, зелено и червено, те символизираха родния трибагреник. Овкусени са с риган, зелена чубрица, сминдух и черен пипер. Овалват се в бяло за белия цвят, в нарязан магданоз и копър - за зеления, а за червения – в червен пипер. Тези бонбони са деликатес към червеното вино. За бялото и розето пък към сместа от сирената се добавя пчелен мед. Приготвят се два вида – с пълнеж от сушени смокини и от червена боровинка. Задължително се овалват в смлени орехови ядки, описа

технологията на бонбоните за червен и бял елексир

Елена.

Слабостта на Гергана са сладкишите. Тя приготви локумки и плодов кекс с ябълки. Продуктите и направата са лично дело на Елена и Гергана.

Двете дами определят събитието като изключително вълнуващо и атрактивно. Те са добре познати кулинарки, но сегашната им първа публична изява ги прави изключително щастливи. Тематичността в ястията допълват и пременените Елена и Гергана с престилки, изпъстрени с цветни български шевици. Празникът Сирни Заговезни, освен с трапези, завърши с веселба до насита.

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани