Пазарджик

Мащабно дарение за областната болница дойде и от Залцбург

  27.04.2024 08:01             
Мащабно дарение за областната болница дойде и от Залцбург

ПАЗАРДЖИК. Вчера многопрофилната областна болница получи 34 болнични механични и електрически легла, 8 нови матраци и нови завивки (олекотени юргани, одеяла, възглавници),  30 нощни шкафчета, 4 шкафчета за лекарства, един гинекологичен стол за прегледи,  една маса за кабинет с два стола, един платнен контейнер, 20 кашона превързочни материали, 25 кашона  медицински облекла за еднократна употреба, 2 кашона медицински ръкавици. Мащабното дарение е специално предназначено за МБАЛ-Пазарджик и идва от държавна болница в Залцбург, с посредничеството на АДРА България и Община Пазарджик.

„Почти всички легла, които доставяме, са от тази болница, и качеството им е високо – може би са по-добри от новите.. Следващата седмица ще предоставим един хубав доплер с видеозон, който ще предоставим безвъзмездно на болницата“, коментираха гостите от АДРА България.Те правят регулярни дарения, а сега МБАЛ-Пазарджик била избрана и заради контактите с местната власт, и заради факта, че болницата обслужва област с население над 200 000 души и е единствената, която има спешно отделение.

„Сърдечно благодарим на дарителите от болницата в Залцбург и на АДРА България, и благодарение на посредничеството им дарението е факт, каза кметът Петър Куленски. „С тази техника, оборудване и консумативи, заедно с интензивните легла, които в началото на месеца осигурихме като дарение от Берн, ще повишат значително качеството на услугата, която предоставя МБАЛ на жителите на цялата област. От д-р Темнилов научих, че леглата ще влязат веднага в употреба в отделенията, където ще има нужда от подмяна на по-старите легла“, допълни кметът.

Благодарност и признателност от името на МБАЛ-Пазарджик изказа и директорът д-р Красимир Темнилов. „Всяко едно лечебно заведение се нуждае от обновяване на легловия си фонд и има постоянна нужда от консумативи, за което изказвам огромната си благодарност. Важна е съпричастността на Община Пазарджик и г-н Куленски. Хубаво е, че има хора с добри сърца и такива дарители. Всички легла в нашия фонд от над 4200 легла са качествени, но наистина има и по-стари. С наши средства закупуваме нови легла, но с бюджета, който имаме като търговско дружество, преди подмяната на старите с нови първо мислим за заплатите на персонала и за добрата безопасна среда за персонал и пациенти. Но благодарение и на дарителите, имаме качествено оборудване, с което сме привлекли и външни специалисти от други болници, най-вече от София и Пловдив“, допълни д-р Темнилов.

Да припомним, че в началото на април кметът Куленски съобщи, че със съдействието на Общината за МБАЛ-Пазарджик са осигурени 60 нови високотехнологични легла. Те са резултат от сътрудничеството на местната администрацията с Университета в Берн, Швейцария и Тракийския университет. Кметът благодари специално на проф. Валентин Джонов - професор по патоанатомия към Университета в Берн, и д-р Здравко Тодоров от Тракийския университет „за техния принос към здравеопазването в Пазарджик и заявката за продължително взаимодействие и обмен“.

(Зн)


Свързани