Пазарджик

Женската хубост и красотата на цветята в галерия „Машев“

  17.03.2024 07:23             
Женската хубост и красотата на цветята в галерия „Машев“

ПАЗАРДЖИК. Художествената галерия „Георги Машев“ отвори врати за почитателите на женската хубост, красотата на цветята и усмивките. Тези емоции споделят в традиционната изложба „Женският образ – детайл, усещане“ 30 автори с около 60 творби.

Събитието, посветено на 8 март – Международния ден на жената, е дело на Дружеството на пазарджишките художници. Със свои произведения участват и майстори на фотографията и художници-любители на изобразителното изкуство.

- Картините в експозицията представят не само образа на жената, но и усещане за нежната половина на мъжкия свят – сподели Маргарита Иванова, председателка на Дружеството. - Всичко това се постига, благодарение на многообразието на темите като

майчинство, женско тяло, композиции с религиозни и библейски сюжети

и други. Бели цветя, макове, природни пейзажи в творбите пък са своеобразна препратка към образа на жената – красива, нежна, лъчезарна, привлекателна. Женският образ оживява в живописни платна, акварелни рисунки, рисунка, керамика, скулптура. Колкото автори, толкова и усещания за жената.

Чрез образа на мъжа Евгения Панчова вижда неговата нежна половинка. Мария Дамянова свързва белите цветя с чистотата и непорочността. Никола Стоименов залага на типични детайли от дамското облекло – композиции червен чорап, зелен чорап, оранжев чорап. Картините на Илия Тончев създават пролетно настроение. Творбите на Константин Анастасов са с имена „Ева“, „Нимфа“, на Александра Кисовска – „Голо тяло“, на Маргарита Иванова –

„Особено мнение“,

на Елеонора Хаджиниколова – „Момиче с чапла“, на Борис Резов – „Майчинството“, скулптурите на Спас Киричев – „Женска фигура“ и „Самочувствие“, уточни Маргарита Иванова.

Образът на жената в изкуството е познат още от праисторията, като е преминал през различните епохи до наши дни. Фигурка на Богинята-майка, открита на праисторическата плоска могила Юнаците, се пази във фонда на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Венера Милотска е най-прочутото произведение на древногръцкото скулптурно изкуство. Известни са портрети на Богородица, композиции, свързани с религиозни и библейски сюжети.

Днес художниците продължават да ваят образа на жената – майка, съпруга, възпитателка, домакиня.

- Няма творец, който поне веднъж не е посягал да изобрази жената. Тя присъства в произведенията и на фотографите, каквито са снимките „Ани“, „Времето“, „Маска“ на гостуващата в изложбата фотографка Вили Тодорова, допълни Маргарита Иванова.

След официалната част авторите бяха зарадвани с приятен жест. Жените получиха цвете, мъжете – четка за рисуване, разбира се, мартенички имаше за всички.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани