Пазарджик

Почистиха светилището на Асклепий, ще го популяризират

  11.03.2024 14:39             
Почистиха светилището на Асклепий, ще го популяризират

«Хорааа, това наистина е исторически момент. Велики сме когато сме обединени. Днес свършихме задружно много много работа. Асклепий се разкри. Колко красиво нещо сътворихме. С това си действие ние ясно заявихме че тук кариери няма да допуснем да има. Ще сътворяваме еко пътеки с места за отдих и ще пазим, и ще се  наслаждаваме на природата и културното наследство, което имаме. Благодарим на всички които се включиха».

Това написаха от Сдружение Къркърия след доброволческата акция по почистването на пътеката към светилището на бог Асклепий съвместно с кметствата на Ветрен дол и Паталеница. Около 30 души се включиха в акцията – предимно млади хора.

„Това е исторически момент. Защото днес направихме първата крачка това място да стане туристическа дестинация, и не само то, а цялата околия. Тук ще развиваме планински, селски, духовен, културно-исторически туризъм, а НЕ КАРИЕРИ ЗА ДОБИВ НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА .И днес всички които се включихте, положихте старта.  Радваме се че и вие го искате, и ви пука за природата, за селата ви, за историята ви. Благодарим ви от сърце. Утре продължаваме!“, коментираха от сдружение „Къркърия“.

Вече писахме за недоволството на местните срещу започнала процедура за предоставяне на концесия за добив на инертни материали в местността Хайдушко кладенче (наречена в концесионните документи „Ели дере“) в землището на Паталеница. Че това застрашава древното светилище на Асклепий, известно в целия тогавашен свят, алармира във Фейсбук проф. д.и.н. Валерия Фол. Постът на видния траколог, преподавател в УниБИТ и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство, бе споделен около 2000 пъти, а в коментари много учени, общественици и обикновени граждани изразиха негодуванието си от започването на евентуална концесия.

Местността Хайдушко кладенче е в подножието на светилището на Асклепий, се казва още в поста й. Вероятно този терен е принадлежал на светилището, каквато е била практиката в древността. Знаем, че много малка част от светилището на Асклепий е проучена. Същевременно местността е част от земите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“, построен през 13 век. Манастирът е археологически обект от национално значение и е действащ и до днес.

„Моля директорите на Националния институт за недвижимо културно наследство и на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик да дадат отрицателни становища за даването на концесия и да не допуснат унищожаването на прилежащата на светилището на Асклепий територия“ – призова проф. д.и.н. Валерия Фол. От РИМ-Пазарджик коментираха, че ще дадат становище пред компетентните институции.

Кандидатът е фирма „Терра Вижън“ на д-р Никола Вардев – член на УС на Българската минно-геоложка камара и експерт в направление „Геология“.

(Зн)


Свързани