Други

Кисело зеле и гъби шийтаке за здрави бъбреци

  10.03.2024 07:01             
Кисело зеле и гъби шийтаке за здрави бъбреци

Ето още кои храни обичат бъбреците ни

Мазните риби

като скумрия, сьомга, риба тон, сардини или аншоа са богати на омега–3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини имат мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за защита на бъбречната функция, особено с напредването на възрастта. Омега–3 са полезни и за понижаване на кръвното налягане, което е ключов рисков фактор за бъбречните заболявания.

Зехтинът

помага за намаляване на възпалението в цялото тяло, включително бъбреците. Консумацията на студено пресован зехтин екстра върджин играе защитна роля срещу увреждането на бъбреците.

Яйцата

са чудесен източник на протеини, левцин, лутеин, зеаксантин и витамин D. Ако обаче сте диагностицирани с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), яжте само белтъка, тъй като жълтъкът е богат на фосфор, минерал, който пречи на бъбречната функция.

Гъбите шийтаке

са отличен източник на витамини от групата В, селен, мед, манган и бета глюкан. Бета–глюканът е уникален вид разтворими фибри, които притежават имуностимулиращи свойства, предпазващи бъбреците.

Зелето

и по-конкретно -  киселото зеле или зелевата чорба засилват активността на ключови ензими, които могат да предотвратят рак на бъбреците, подобно на други кръстоцветни зеленчуци като например броколите. Зелето също е добър източник на витамин С и витамин К, както и много от витамините от група В.

Карфиолът

е изключително богат на витамин С, фолиева киселина и фибри. Съдържа съединения, известни като индоли, глюкозинолати и тиоцианати, които помагат на черния дроб да неутрализира токсичните вещества, увреждащи клетъчните мембрани и ДНК.

Червените чушки

спомагат за разрушаването на токсичните отпадъци в кръвта и следователно – подкрепят функционирането на бъбреците. Богати са на А, В6, фолиева киселина, С, както и на фибри. Имат ниско съдържание на калий. Също, както джинджифилът, те са термогенни и подсилват дейността на бъбреците.

В

сладките картофи

има витамини и минерали, които могат да помогнат за балансиране на нивата на натрий и да отслабят ефекта му върху бъбреците. Установено е, че един по-рядко срещан подвид сладък картоф, а именно лилавият сладък картоф, предпазва бъбреците като намалява вредата от свободните радикали, особено при хора с диабет тип 2. Тъй като обаче сладките картофи са с високо съдържание на калий, те може да не са подходящи за хора с хронична бъбречна недостатъчност.
Целината

е богата на вода и има диуретични свойства. Допринася и за повишено производство на урина и прочистване на бъбреците.
Кромид лукът

притежава мощни противовъзпалителни свойства. Допринася за детоксикацията и пречистването на бъбреците. Той е с ниско съдържание на калий, а храните, съдържащи по-малко калий, са подходящи за бъбреците. Богат е обаче на хром – минералът, който помага на тялото да метаболизира мазнините, протеините и въглехидратите. Както и да елиминира токсините, от които организмът не се нуждае и трябва да бъдат изведени от него.

Изобилието от важни антиоксиданти в

чесъна

го прави подходяща храна при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Доказано е, че ежедневната консумация на 1-2 скилидки чесън на гладно, понижава „лошия” холестерол и намалява нивата на хронично възпаление.

Джинджифилът

е термогенен (изгарящ мазнините) продукт, който демонстрира антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, улеснява бъбречната функция, възстановява бъбречните тъкани. Предотвратява възпаления в околобъбречната зона и образуването на камъни в бъбреците.

Ябълките

са изключително подходящи за детоксикацията на бъбреците. Притежават силни противовъзпалителни свойства и са с високо съдържание на фибри. Ежедневната консумация на ябълки намалява риска от развитие на инфекции на пикочните пътища, което пък от своя страна предотвратява образуването на бъбречни камъни. В допълнение към това, ябълките понижават нивата на лошия холестерол, намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания и действат разхлабващо на стомаха.

Всеки, който някога е страдал от инфекция на пикочните пътища, вероятно е запознат с функцията на

червените боровинки

Те също могат да помогнат да се избегнат бъбречни инфекции благодарение на растително съединение, наречено проантоцианидин тип А. Това съединение предотвратява прилепването на бактериите върху лигавицата на пикочния мехур и бъбреците. Червените боровинки са особено полезни за хора с бъбречни заболявания, тъй като те са изложени на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища.
Сините боровинки

имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да са от полза за здравето на бъбреците. Установено е още, че те увеличават бъбречния кръвопоток и подобряват способността на бъбреците да филтрират отпадъците.

Изобилното количество вода в

динята

подобрява здравето на бъбреците. При това, тя има депуративни (прочистващи) свойства, които спомагат за почистване на бъбреците и предотвратяването на инфекции в тяхната зона.

Черешите

поддържат правилното функциониране на бъбреците. Нещо любопитно: чаят от техните дръжки спомага за разрушаване на бъбречни камъни.

Лимоните

спомагат за предотвратяване на образуването на бъбречни камъни и разтварят минералите в бъбреците.

„Знаме“


Свързани