Празнуваха 70-годишнината на ВУИ-Ракитово и почетоха патрона Ангел Узунов за 95-годишнината от рождението му

  02.02.2024 11:10             
Празнуваха 70-годишнината на ВУИ-Ракитово и почетоха патрона Ангел Узунов за 95-годишнината от рождението му

На 31 октомври 2023 г., в салона на Образцово народно читалище „Будилник“ 1898 – Ракитово, се провежда тържество на ВУИ „Ангел Узунов“ – Ракитово. На практика това е троен празник, защото се отбелязва празникът на училището, който е на 1 ноември – Денят на народните Будители, 95 години от рождението на патрона на училището Ангел Узунов и 70 години от създаването на училището.

Началото на подготовката за празника е поставено още в края на учебната 2022/2023 учебна година. Със заповед на директора е създадена комисия за подготовка на тържеството, в която влизат педагозите: Надежда Цигова, Цветана Добрева, Гергана Чолакова, Мариана Пелева, Нериман Карамисир и Свилен Топчиев. На свои работни срещи през месец юни 2023 г. Комисията набелязва акцентите на училищното тържество. Разпределени са и основните направления на подготовката и отговорниците за тяхната подготовка. Основният принцип е да се създаде обстановка, при която участват всички ученици, служители и педагози. Всеки е носител на идеи за всичко. Комисията като цяло приоретизира направленията, а отговорниците за съответното направление приоретизират конкретните дейности в направлението.

Г-жа Пелева отговаря за гостите на тържеството. Да се установи контакт с инспектори от Детска педагогическа стая и Местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в цялата страна. Да се издирят актуални адреси на бивши служители и педагози от училището, на бивши ученици от училището. Да се установи връзка с институции и организации, дарители, приятели на училището, които през годините са показали съпричастност със съдбата на децата. Г-жа Гергана Чолакова (г-жа Гери) заедно с г-жа Нериман и г-жа Добрева да подготвят украсата на училището и на читалищния салон. Да обмислят идеи за ученическите униформи. Г-жа Гери отговаря и за актуализацията на училищната музейна сбирка. Г-н Топчиев да предложи съдържанието на част от програмата – скечове или пиеса за живота в училището.

Също така да предложи актуализиран вариант за книжка „70 години ВУИ – Ракитово“. Г-жа Цигова да обобщи идеите и да предложи сценарий за тържеството за тройния празник на училището.

Още на този етап в началото на лятото на 2023 г. е ясно, че без активната подкрепа на г-жа Мария Гергененова – самодеец и секретар на ОНЧ „Будилник“ 1898 – Ракитово, програмата не може да бъде изпълнена. Незаменима се оказва и подкрепата от хореографа на народни танци и читалищен деятел г-жа Светлана Стоева.

Директорът на училището Георги Янушев и зам. директорът Кунчо Караджов поемат ангажимент за обезпечаване със средства на набелязаните дейности за тържеството.

Най-голямо технологично време за подготовка изискват няколко от акцентите на програмата за тържеството: ремонта на музейната сбирка, подготовката на училищната пиеса, подготовката на книжката за 70 години ВУИ и подготовката на нови ученически униформи. Почистването на сградата на училищното НДК, в която е разположена музейната сбирка, тече активно и по време на лятната ваканция. Г-жа Гери, подпомагана от инструктора Георги Коцев и от служителите Георги Балкански и Трендафил Гаралов, с участието на ученици, сред които се отличават Андриян Рачев от Х клас и Ивайло Ценов от Х клас, практически възкресява музейната сбирка. Поради теч в помещението през зимата на 2022 г. витрините и таблата са демонтирани, за да се извърши основен ремонт на пода и стените. Експонатите са пренесени в коридора и в съседните стаи. След ремонта се налага цялостно пренареждане на музея.

Новите ученически униформи са променени и включват досегашния черен панталон с колан. Отпадат зелените ризи, лилавите фланелки и оранжевите връзки. Ризите са избелели от слънцето и прането. Фланелките са с къс ръкав и могат да се носят ежедневно, но не са подходящи за участие в тържество. Оранжевите връзки са подходящи със зелените ризи, напомнят елемент от скаутска униформа. Новото в случая са бели ризи с дълъг ръкав с емблемата на училището. Служителите от Горските стопанства  от Ракитово и Батак даряват достатъчно за всички деца от училището бели ризи, които са част от тяхната униформа. Директорът на училището организира щамповане на емблемата на училището върху дарените ризи и те стават част от новата униформа. По време на празника на 31.10.2023 г. всички деца са с новите униформи.

За първи път книжка за училището се издава през 2003 г. за 50 годишнината на ВУИ – Ракитово. Съдържанието на книжката е актуализирано през 2013 г. във връзка с честването на 60 годишнината на училището. През изминалия 10 годишен период от 2013 г. до 2023 г. се случват множество събития. Училището става единственото средно ВУИ за момчета в страната. То сигурно е единственото училище, в което се провежда присъствено обучение по време на пандемията през периода 2020-2022 година. Децата и учителите са участвали в десетки училищни, общински и национални спортни състезания и културни прояви. Децата са приятели с пенсионерите, с читалищните дейци, с хората от местната общност. Основните акценти за живота в училището могат да се открият в книжката „70 години Възпитателно училище гр. Ракитово“.

В тържествата за 50 годишнината и за 60 годишнината на училището са подготвяни рецитали. През годините момчетата от ВУИ са доказали многократно, че са добри рецитатори. Десетки пъти са обирали овациите на ракитовци на тържества за Левски, за 1 март, за 8 март, за 3 март, за 9 май, за 24 май. Ракитовци ги познават и ги очакват на всяко тържество. Това дава основание за 70 годишнината да се потърси нещо ново, което ще изненада публиката. Комисията по подготовка на годишнината решава, че това може да е подготовка на училищна пиеса. И още по-добре би било в пиесата не само да участват ученици, но и тази пиеса да е нещо съвсем ново – пиеса за самото училище.

Да се създаде пиеса за училището е предизвикателство, с което се заема учителят Свилен Топчиев. Той отдавна събира разкази за случки с деца и учители. Това са весели истории, които непрекъснато разказват старият възпитател и директор Александър Кошеджийски, зам. директорът Кунчо Караджов, а и всички останали учители, възпитатели и служители. Задачата на сценариста Свилен Топчиев изглежда проста – всичко това да се събере и да се подреди. На практика се оказва малко по-сложно. Случките трябва да са весели и да илюстрират цялостния живот в училището. Но за радост положените усилия през летните месеци, след получаване на задачата, са ползотворни и в края на август има нова пиеса със заглавие „Хроники от планетата Ангел Узунов“. Ролите на персонажите-учители са уточнени с режисьор-постановчика Мария Гергененова и са раздадени в края на август 2023 г. Това са Атанас Гушевилов - учител от ВУИ, Георги Балкански и Асен Кривонозов – самодейци от ОНЧ „Будилник“ 1898 – Ракитово и самата Мария Гергененова - самодеец и секретар на ОНЧ „Будилник“ 1898 – Ракитово. По-трудно е с децата, които да участват в пиесата. Пробват се различни варианти. Няколко деца отпадат, сменят се роли. Това забавя процеса. Все пак в началото на месец октомври 2023 г. участниците са уточнени и започват по-редовни репетиции. Учениците самодейци са: Владимир Иванов - VI кл., Сабрин Котов – VII кл., Величко Цветанов - VII кл., Стефан Красимиров - VII кл., Михаил Огнянов - VIII кл., Ангел Ангелов - IХ кл., Атанас Атанасов - IХ кл., Румен Тодорков - IХ кл., Андриян Рачев – Х кл., Наско Йорданов – Х кл.

Всяко свободно време през месец октомври 2023 г. се оползотворява за подготовка на тържеството. Един непрестанен духовен кипеж обединява деца, учители, служители и ги превръща в екип, превръща ги в съмишленици. Споровете не са изчезнали, но те са за това да се участва в повече дейности. Деца и педагози идват при членовете на Комисията и предлагат и нови идеи. Някои идеи са хубави и реализуеми, но прогнозната продължителност на тържеството започва значително да надхвърля 2 часа и това налага ограничения. Съществува риск да се отегчи публиката. С напредването на подготовката организаторите започват да свиват продължителността на включените изяви. Например режисьор–постановчикът на пиесата „орязва“ няколко от дългите монолози. Пиесата става по-наситена и по-гледаема.

Г-жа Нериман, подпомагана от няколко момчета, сред които се отличава Райко Рамадан от XII клас, глади всички униформи на децата. Психологът Мариана Пелева, служителят Георги Балкански, г-жа Гери, подпомагани от група деца, освежават фоайетата и стаите в училището за празника. Много обновени табла със снимки, запечатали мигове от живота на децата, карат момчетата да се спират и да си спомнят. Някои от децата на снимките вече ги няма – те са приключили престоя си и са по родните места. На морето, на екскурзии, с приятели, на походи в планината, на спортни състезания. Толкова много неща са се случили през последните години.

Спазва се традицията на всяко честване да се поднасят цветя на гроба на патрона на училището Ангел Узунов. Новото в ритуала за 70 годишнината е, че се поднасят цветя и на гробовете на Атанас Зарев – дългогодишен обичан директор на училището и на Милош Зяпков – учител и обичан поет, на името на когото има учредена Национална литературна награда. По време на поднасяне на цветята в деня преди тържеството групата ученици, служители и учители се среща с Татяна Узунова – дъщеря на Ангел Узунов. Срещата е неочаквана, но приятна и за двете страни.

По традиция за празника на ВУИ се прави огромна торта за децата с надпис „70 години ВУИ“. Тортата се показва на сцената, но след това се връща в училището, за да бъде разрязана за децата. За тях това е вкусът на празника. За гостите е подготвен специален кетъринг във фоайето на читалището, подготвен от ученици от ПГИТ „Алеко Константинов“ – Велинград, с ръководител г-жа Ваня Грънчарова.

Поканите за гостите се надписват лично от г-н Асен Пелев. Той е преподавател по чертане и има невероятно красив почерк. Наградата за неговото търпение и старание е вида на поканите, които са като картички.

Учителят Младен Бадански разкрива свой непознат талант. Той предлага, заедно с момчета, да изпеят на живо химна на училището по време на тържеството. Дни наред той прослушва деца, които искат да пеят на сцена. Накрая избира Сабрин Котов – VII кл., Ростислав Петров – Х клас и Наско Йорданов – Х клас. Химнът е по текст на учителя Свилен Топчиев и музика на Никола Янев – Маестрото. Изпълнението е заедно със запис на Духов оркестър – Ракитово с диригент Никола Янев – Маестрото.

Много емоции носи подготовката на Ритуала по внасяне на знамената. Емоциите започват с избора на знаменосците. Да са снажни момчета, като гвардейците, но и да са без нарушения на правилата в училището. Вероятно поради положителната нагласа, свързана с подготовката на тържеството, кандидатите за знаменосци и асистенти са много. Знаменосци за знамето на ВУИ са: Ивайло Ценов – Х клас, Ростислав Петров – Х клас и Атанас Атанасов – IX клас. Знаменосци за знамето на Република България са: Андриян Рачев – Х клас, Симеон Топалов – Х клас и Сабрин Котов – VII клас. Те са подготвени от Атанас Коларов - бивш гвардеец. Като част от ритуала те носят знамената през цялата зала, качват се на сцената и ги поставят на стойки в дъното на сцената. Командващ на ритуала е Георги Балкански.

Водещи на тържеството са Мария Гергененова и Георги Балкански. Благодарение на тяхната оперативност и опитност направените промени по сценария в последната минута остават незабележими за публиката. 

Както обикновено една от трудните задачи е отредена на директора Георги Янушев. Той трябва да разкаже за 70 годишната дейност на училището в рамките на 10 – 15 минути. Как да събереш част от живота на хиляди деца, на десетки педагози и служители, изкарващи 24 часа, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината в интерната? Да споменеш по нещо за всеки и за всички. Да кажеш добра дума и думи на благодарност за труда и усилията. Да благодариш на приятели и съмишленици от институции и организации. Да благодариш на дарители и доброволци. Г-н Янушев ръководи организацията на тържествата за 50 годишнината на ВУИ през 2003 г., на 60 годишнината на ВУИ през 2013 г. и сега на 70 годишнината. С опита на най-дългогодишния директор на училището, той се справя успешно с възложената му задача.

Като част от тържеството на сцената на читалището звучат изпълнения на много приятели на децата от ВУИ. Да поднесат своите поздрави и чудесни изпълнения са дошли музикантите от Общински детски комплекс – Велинград с ръководител г-жа Катерина Мирчева. Поздрав за 70 годишнината на интерната поднасят и децата от Танцова формация „Импулс“ с ръководител г-жа Мая Кондарева. Музикален поздрав е подготвил и китаристът Димитър Коларов. Празникът не може да мине без участието на многогодишния приятел на децата Никола Янев – Маестрото и неговите възпитаници Георги Попчев – акордеон и Мария Гивечева – изпълнител на народни песни.

За първи път в 70 годишната история на училището на сцена се показва училищна театрална постановка. Притесненията, че децата ще се притеснят да застанат на голяма сцена пред пълен салон се изпаряват под аплодисментите на публиката. Децата – актьори се справят чудесно. На крилете на емоцията и адреналина те дават най-доброто от себе си. Зрителите стават съпричастни на случващото се в часовете, в свободното време на учениците. Те задават заедно с децата въпроси за всичко вълнуващо ги и се мъчат да си представят, че са там и трябва да намерят отговор на всички тези въпроси. Децата винаги са обичали театъра. Момчетата от ВУИ гледат първи всяка предпремиера на самодейците от Ракитово. По техните неподправени реакции самодейците си „сверяват часовника“. Но този път те са актьорите. Те показват реалността от живота на училището, на своя живот.

Незабравимо ще остане и участието на танцьорите от група „Аретлик“ с хореограф г-жа Светлана Стоева. Това е първото участие на групата на голяма сцена. „Аретлиците“ са: Гошо Йосков – V кл., Ангел Ангелов - VIII кл., Атанас Атанасов - IХ кл., Делян Кирилов – Х кл., Райко Рамадан - ХII кл. и Милен Рамадан - ХII кл. Групата представя три танца: „Самоковско хоро“, хоро „Гъмзовата“ и „Варненски танц“.  В изпълнението на „Варненски танц“ се включват г-жа Гери и хореографът Светлана Стоева, което още повече нажежава емоциите в залата.

За 70 годишнината на ВУИ и 95 годишнината от рождението на патрона на училището поздравителни адреси изпращат множество институции, организации и приятели на децата. Достатъчно е да споменем само някои от тях: Мария Габриел – Заместник министър-председател, Министър на външните работи и Председател на ЦКБППМН; Проф. Галин Цоков – Министър на образованието и науката; Петя Петрова – Секретар на ЦКБППМН; доц. д-р Ваня Божилова - Декан на Факултета по педагогика при Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Поздрав към учениците и работещите в училището от името на Клуба на пенсионера – Ракитово поднася г-жа Веска Пейчинова.

Поздрав към учители, служители и ученици от сцената на читалището поднася г-жа Виляна Колчева – заместник кмет на Община Ракитово. Тя не скрива искрената си изненада от показаното на сцената. Гордост за всяко училище е да има деца с толкова разнообразни таланти. Тържество, което продължава малко повече от два часа, а се усеща като миг, е незабравимо както за зрителите така и за участниците. След такова представление е обяснимо, защо децата имат толкова много приятели сред местната общност.

Автори – Владимир Иванов – V кл. и

Свилен Топчиев - учител

 

 


Свързани