Други

Малкобеловци от цялата страна си идват в родното място за празника

  13.06.2024 06:17             
Малкобеловци от цялата страна си идват в родното място за празника

Над 50 жители носят името Спас или негови производни, но днес не обикалят нивите с каруци и с иконата на Свети Спас

Четиридесет дни след Великден, винаги в четвъртък, в цяла България се празнува Спасовден. Празникът е особено на почит в Малко Белово, защото Свети Спас е покровителят на мястото. Неслучайно, към днешна дата повече от 50 души там носят неговото име, както и производни Спас, Спасимир, Спасимира, Спасиян, Спасияна и други. Най-много, разбира се, са Спасовците. А най-хубавото е, че и днес родителите продължават да избират тези имена за децата си.

Друга прекрасна традиция е, че всяка година за Спасовден в родния си край се завръщат малкобеловци от всички краища на страната. Идват си местни дори от чужбина. Всички те се гордеят с

хилядолетна история на мястото, датираща от бронзовата епоха

и ревностно почитат корените и родовата си памет.

За жителите и гостите се организират тържества, изложби, конкурси, отслужват се църковни служби.

Как ще празнуват малкобеловци отблизо и далеч тази година, ще ви разкажем с помощта на председателката на местното читалище „Благой Захариев-1932“ Красимира Кьосева. Преди това обаче тя обръща внимание на произхода традицията:

- Спасовден в Малко Белово се свързва най-вече с местния храм "Възнесение Господне". Пловдивският владика дядо Паисий го освещава тържествено и благославя името му през 1871 г. Оттогава е иконата на Свети Спас, с която с която започва да се празнува празникът. И до днес тя е на иконостаса, а Свети Спас става покровител на Малко Белово.

В миналото с нея се е правило

литийно шествие, като в него са се включвали и каруци

Обикаляли са улиците и нивите, молейки светията да ги защитава от стихийни бедствия, да пази добитъка и т. н.

Вече няма литийно шествие, но с негова въстановка започва концертът в центъра на Малко Белово всеки Спасовден. Жените обикалят сцената с икона, а първата песен, която пеят, е местна, автентична и много характерна за празника. Пели са я и дедите им. Започва с думите:

„Леле, Спасе, свети Спасе,

куни носим, Бога молим

да зароси ситна росица

да се роди жито и просо,

житото да е квасеница,

просото да е за пиленцета,

пшеницата за просфори...“

Фолклорната традиция на малкобеловци повелява още на този ден да се вика благотворният дъжд, като символ на живота и благоденствието. Неслучайно, Спасовден съвпада с Ден на хлебаря.

- Хлябът и в частност – неговото приготвяне, съдържа в себе си препратка към естествените процеси – раждане, умиране, възкресение, ново начало. Мястото на хляба в съзнанието на българина е специално. Той е част както от ежедневието ни, така й от нашите празнични трапези – припомня г-жа Кьосева.

- Поради тази причина ние в Малко Белово всяка година на Спасовден организираме изложба-конкурс „С поклон пред хляба“ – припомня още тя. - С много любов и голямо усърдие сръчните жени от Беловския край месят и пекат прекрасни и много вкусни питки и погачи. А всеки знае, че нашите жени са пословични със своите кулинарни умения.

Изложбата обикновено се подрежда пред читалището около 17 часа, само при лошо време е във фоайето и е истинска радост за окото. След като й се насладят, гостите на празника могат и да опитат от

пухкавите хлябове

А празникът продължава с тържествен концерт. Обикновено той е с богата фолклорна програма с участието на местни самодейци от цялата община, а и от други места. Тази година ще се изявят групата за автентичен фолклор „Тракийска песен“, фолклорна група „Ахинора“ и детският хор за църковно песнопение „Вяра, Надежда, Любов и София – и трите са към читалището в Малко Белово, танцов състав „Беловче“ и Центърът за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) - Белово, фолклорна група „Белмекен“ към НЧ „Искра“ – Сестримо, певчески състави от Мененкьово и Момина Клисура, както и гайдарската група „Росна китка“ от Варвара.  Гост-изпълнител пък ще е Нелина.

Празникът започва с тържествена литургия в 9 часа в църквата „Възнесение Господне“. Отслужва я местния свещеник отец Стоян. А организатори на проявите за празника са НЧ „Благой Захариев-1832“ и Община Белово.

Мария ДЪБОВА


Свързани