Пазарджик

7600 лева дари Асоциацията на Лайънс клубовете в България за апаратура на МБАЛ-Пазарджик

  11.06.2024 18:24             
7600 лева дари Асоциацията на Лайънс клубовете в България за апаратура на МБАЛ-Пазарджик

Асоциацията на Лайънс клубовете в България направи дарение за две отделения на МБАЛ-Пазарджик. Сумата за закупуване на необходимата апаратура в размер на 7600 лв. е събрана по време на благотворителна вечер, организирана в рамките на Националната годишна конвенция, която се проведе в Пазарджик.

Неонатологично отделение получи инфузионна помпа за интензивен сектор. Дарението връчи председателят на асоциацията Цвети Шопова.

„За нас е важно, че подкрепихме отделение, което е единствено по рода си на територията на област Пазарджик. Само тук, в болниците от региона, има интензивен сектор за недоносените бебета и се надяваме да помогнем за работата на медиците с нашето дарение“, заяви Цвети Шопова, предавайки апарата на старшата акушерка Мая Палашева.

Д-р Мариела Захариева изказа благодарност за дарението и връчи благодарствено писмо от името на ръководството на лечебното заведение, с което изпълнителният директор

д-р Красимир Темнилов благодари за благотворителната кауза.

„Това дарение е поредният пример за ангажираността и социалната отговорност, която Асоциацията на Лайънс клубовете демонстрира. Продължавайте да помагате на хората, бъдете светлина, надежда, вдъхновение и опора за всички, които се нуждаят от подкрепа. Пожелаваме Ви много здраве, лични и професионални успехи, и нека доброто, което правите да се връща към вас многократно“, пожелава д-р Темнилов.

Д-р Захариева обясни, че инфузионната помпа е изключително необходим уред за малките пациенти. Той помага за прецизно дозиране на течностите, които получават по венозен път.

„Много е трудно да се дозира по друг начин количество от 100 мл за 24 часа. Може да се каже, че това е животоспасяващ апарат“, допълни д-р Захариева.

Второто отделение, което получи дарение от Асоциацията на Лайънс клубовете, е Инфекциозно отделение. Апаратът за визуализиране на вени ще облекчи страданията на пациентите, убедена е началникът на отделението доц.д-р Мария Пишмишева.

„Болните идват при нас много често уплашени, а някои манипулации са травмиращи за тях. Този веноскоп е облекчение както за тях, така и за персонала на отделението, предимно медицинските сестри, които ще работят с него. В Инфекциозно отделение се лекуват лица от 0 до 100 г. Обикновено пациентите идват в увредено състояние, което значително затруднява работата с тях.“, поясни доц. Пишмишева.

Старшата сестра Станимира Стоянова определи дарението като безценен подарък и благодари на Цвети Шопова за това , че днес могат да го получат благодарение на членовете на Лайънс клубовете.

„Изключително ще ни бъде улеснена работата. Смятам, че ще се усети бързо ползата от деца, възрастни хора, обезводнени пациенти и такива в тежко състояние. Продължителният престой на болните води до увреждане на съдовете и се налага да се поставят нови и нови венозни канюли. С новия апарат работата ни ще бъде подпомогната,“ подчерта Станимира Стоянова.

Председателят на Асоциацията Цвети Шопова, изказа благодарност към всички Лайънс клубове и приятели, които са се включили в реализирането на тази благотворителна кауза.

„Щастливи и доволни сме, че сме помогнали там, където има нужда, за да облекчим страданията на болните и работата на медицинския персонал“, сподели Цвети Шопова.

(Зн)


Свързани