Регионът

Община е осъдена за дупка на пътя

  11.06.2024 07:58             
Община е осъдена за дупка на пътя

ВЕЛИНГРАД. Застраховател осъди Общината заради дупка на пътя. Районният съд уважи искове по чл. 422 ГПК, предявени от застрахователно дружество за 4160.79 лева ведно със законната лихва от 1286.99 лева, за които суми е издадена заповед за изпълнение от 10.05.2023 г.

В иска, предявен чрез адвокат Стефан Малинов, се твърди, че на 01.08.2018 г. в квартал „Каменица“  лек автомобил „Ауди“ се движел по улица „Братовчеди Пухалеви“ и е попаднал в „дьлбока яма“ близо до средата на платното. ПТП-то нанесло материални вреди на колата. Дупката на пътното платно не била обезопасена и нямало сигнализация чрез предупредителни табели. Шофьорът имал каско и на това основание дружеството му изплатило застраховката

От Общината възразиха срещу иска с мотива, че застрахователят е изплатил застрахователното обезщетение, без да се интересува от твърдяното ПТП - улица, номер, размери на дупката и възможност за избягването й. Освен това не е изяснен механизма на произшествието, скоростта на колата и в коя част на денонощието се е случило ПТП-то, не е ясно какви са размерите на „ямата“. То не е регистрирано от компетентните органи, а водачът не е подал сигнал на тел. 112 за претърпян инцидент и не е записан в регистъра за сигнали на РУ Велинград, нито е посетил сектор „Пътна полиция“, за да уведоми за инцидента и да бъде тестван за употреба на алкохол, поради което липсват доказателства за състоянието на водача на МПС към момента на възникване на ПТП.

Шофьорът-собственик разказа, че заради дупката претърпял щети по окачването на автомобила, но не се наложило да вика пътна помощ. Това станало в тъмната част на денонощието и нямало знаци, които да сигнализират за препятствие на пътя.

От приетата по делото съдебно автотехническа експертиза се установи, че получените повреди на предна броня, подкалник, планка, спойлер, решетка въздуховод, предна маска, шмозаглушителна кора и решетка, разположени в предния ляв край на автомобила, дават основание да се приеме, че са причинени от ударна сила отдолу нагоре, при рязко пропадане на предното ляво колело на автомобила в дупка с дълбочина 8-10 см.

Съдът излезе с решение, което може да се обжалва пред Окръжния съд. Магистратите се аргументираха, че „доколкото се касае за повреди на процесното МПС, които не са причинени от друго ППС и МПС е в състояние да се придвижи на собствен ход , произшествието по начало не се посещава от органите на МВР – „Пътна полиция“ и за него не се съставят документи, а Общината носи отговорност за състоянието на пътя“.

(Зн)


Свързани