Регионът

Шествие, стрелби с лък и концерт за 10-годишнината от реставрацията на крепостта „Перистера“

  08.06.2024 06:26             
Шествие, стрелби с лък и концерт за 10-годишнината от реставрацията на крепостта „Перистера“

ПЕЩЕРА. По повод 10-годишнината от откриването на реставрираната крепост „Перистера“ организаторите от Община Пещера канят всички да се включат в богатата празнична програма, включваща шествие, стрелба с лък и други демонстрации на бойни умения, спектакъл, изложба и концерт. В 19:00 часа на 7 юни /петък/, от църквата "Св. Петка" към крепостта ще потегли Литийно шествие. Вярващите от Пещера, областта и гостите на града, заедно с чудотворната икона на Св. Петка ще преминат по централни улици, за се отправят към крепостта"Перистера", където в 19:30 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и просперитет на миряните.

"Чудотворната икона на Света Петка ще бъде изнесена извън чертите на храма за първи път, каза Димитър Павлов от местната администрация. "Вярващите ще могат да се докоснат и почерпят сили от свещения лик на Светицата.", допълни Павлов.

Този акцент е част от проявите, свързани с честването по повод 10-годишнината от откриването на крепостта на гълъбите. Организаторите канят гражданите и гостите на Пещера да последват чудотворната икона и да й се поклонят  там, където е поставено началото на летоброенето по нашите християнски земи.

Преди дни дарител направи чешма специално за крепост “Перистера”, за да радва туристите и жители на Пещера. Сотир Стойчев е алпинист от Пещера, който е познат на читателите на „Знаме“. Той вече получи благодарности от екипа на крепостта.

Писахме, че Общитна Пещера е предвидила безплатен амтолусен транспорт до крепостта и обратно.

Ето и пълната програма за празничната годишнина, която ще се проведе на крепостта:

7 юни

17.00 часа - изложба на IV Национален пленер по живопис

17.30 часа - демонстрация на бойни умения с прабългарска школа „Багатур“ - стрелба с лък, хвърляне на копие, бойни умения и др.

19–19:30 часа - Литийно шествие от храм „Св.Петка“ до крепост „Перистера“ и отслужване на благодарствен молебен за здраве и просперитет.

19.45 часа - „Скрижалите на Тангра“ – спектакъл на прабългарска школа „Бага Тур“

20.15 часа - изпълнение на гайдарски състав „Наздравица“

20.25 часа - фолклорен концерт на ЦПЛР при ОДК – Пещера

21.10 часа - концерт на квартет „Интро“

21.40 часа -  светлинно и огнено шоу.

(Зн)


Свързани