Други

“Асарел“ създава една трета от работните места и две трети от произведената продукция в Панагюрище

  06.06.2024 13:26             
“Асарел“ създава една трета от работните места и две трети от произведената продукция в Панагюрище

СОФИЯ. „Ние сме единствената българска компания, която участва в европейските научно-изследователски проекти X Mine и AGEMERA, които проучват технологиите на бъдещето в минното дело и потенциала на страната ни по отношение на критичните суровини. Радваме се, че сме част от този процес на обмен на знания и иновации и можем да представим модерното развитие на българската минна индустрия пред нашите партньори от другите европейски страни“. Това подчерта по време на Европейския минен бизнес форум изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Николай Пелтеков. Той говори както за европейските перспективи пред бранша и бъдещото поколение минни специалисти, така и за социално-икономическия принос на компанията към икономиката на страната и развитието на региона.

Заедно с Ирена Цакова, генерален мениджър на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, и Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“, той се включи в дискусията как минните компании допринасят за регионалното развитие у нас. Разговорът беше ръководен от Петър Ганев от Института за пазарна икономика, като в него участваха още ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев, кметът на Етрополе Владимир Александров и председателят на Общинския съвет в Панагюрище Иван Лалов.

Инж. Пелтеков обърна внимание, че приносът на голямата индустрия не се измерва само със създаването на икономически ползи и растеж, но и с инициативи, които задържат младите хора в регионите. Той даде пример с успеха на дуалното обучение в Професионалната гимназия в Панагюрище, където миналия месец завърши шестият випуск абитуриенти.

„Асарел“ е единствената компания от община Панагюрище, която намира място в Топ 100 на българския бизнес, като осигурява 66% от добавената стойност от всички предприятия в общината. Анализ на ИПИ показва, че – освен преките икономически ползи – за 10 години дейността на група „Асарел“ е създала допълнително търсене на стоки и услуги в българската икономика за над 5,1 млрд. лв., изтъкна изпълнителният директор.

Хит на фирмения щанд на „Асарел-Медет" АД на форума станаха дигиталният микроскоп с минерали от находище “Асарел”, мини миньорските каски и семената за медоносни цветя, които от „Асарел“ подаряваха по случай 5 юни - Световния ден на околната среда.

(Зн)


Свързани