Пазарджик

В музея: Изложба за птиците в националната ни етнографска съкровищница

  07.05.2024 13:58             
В музея: Изложба за птиците в националната ни етнографска съкровищница

ПАЗАРДЖИК. На 8 май 2024 г. от 17,00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик (ул. „Отец Паисий“ № 8) ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН.

 Още от най-дълбока древност птиците са вдъхновявали и предизвиквали въображението на хората. Те са неизменна част от фолклора и изкуството на древните народи, а нерядко са включвани като персонажи в различни ритуални игри и обредни практики. Птиците често присъстват и в наративите. На тях се приписват човешки характеристики, а образите им са натоварени с дълбока семантика. Птиците присъстват и в редица религиозни и митологични текстове.

В изложбата са показани представителни образци на народните художествени занаяти от втората половина на XIX – началото на XX век, съхраняващи се във фонда на Националния етнографски музей, като е потърсена връзката между духовната и материалната култура. Пред посетителите е разгърната цветна палитра от образи, разкриващи един нов, за мнозина непознат, но вдъхновяващ въображението свят от истории, митове и изображения. Една приказка, изграждаща мост между минало и съвремие, между традицията и заобикалящия ни свят.

Изложбата може да бъде посетена до 8 август 2024 г., в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота – от 10,00 до 17,00 ч.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички