Регионът

В Лесичово ще се напълнят и опустелите къщи – “ръка за ръка“ празнуват Гергьовден и Великден

  02.05.2024 08:20             
В Лесичово ще се напълнят и опустелите къщи – “ръка за ръка“ празнуват Гергьовден и Великден

Лесичовци са нетърпеливи отново да се хванат ръка за ръка и да поведат хорото. Традиционно в общинссия център се отбелязва пищно и Великден и Гергьовден, затова макар тази година в календара да са „ръка за ръка“, местните не изневеряват на традицията. В неделя на Великден, Общината, самодейци заедно с  жители и гости на селото са предвидили специална празнична и сценична програма с оркестър "Палитра", танцова форация "ПловдивЪ, Boriana Dance&Entertainment, шоу спектакли, светлинни и пиротехнически ефекти. Изявите на сцената започват в 16:00 часа, а допълнително програмата е обогатена с гайдари и тъпан.

На Великден всички лесичовци и гостите на селото се обличат в красиви български носии и заедно споделят християнския празник на мегдана като едно голямо семейство. Само по себе си селския мегдан се превръща в пъстро дефиле на народната българска носия. Празникът ще започне в 16:00 часа, като програмата ще открие голямото лесичовско хоро, станало емблема на десетгодишния великденски събор. Добилият вече голяма популярност празник в областта и тази година ще зарадва всички свои гости.

На Гергьовден традиционно цялото село ще се събере за да се почерпи с вкусен гергьовски курбан за здраве и берекет. Курбанът може да опитат всички, дошли в църковния двор на храм „Свети Димитър“ в селото – на 6-ти май за обяд. Той също се приготвя и организира от инициативни хора, щедри спонсори  и местните жители.  Всички го правят с любов за Лесичово.

За пореден път мотото на двата майски празника е #обединението , в което е залегнала идеята дори опустелите къщи в селото да се напълнят, да се приберат всички лесичовци , които живеят наблизо и далеч и заедно да се веселят и празнуват. "В забързаното си ежедневие, човек рядко намира време и мотивация да се върне към корените си. Празниците са причината това да се случва, затова ни е се стараем всеки празник да е по-добър от предходния, привлекателен и весел. Заедно правим празниците, заедно танцуваме и заедно се веселим. Сами си го правим.....за да ни има, за да се помни...за да се съхраним като село и като общност. Очакваме ви весели, засмени и от традициите ОБЕДИНЕНИ "  завършват организаторите и канят всички в двудневния празничен маратон.

(Зн)


Свързани