Спорт

Над 200 деца идват за Националния турнир по борба ”Георги Мърков” в Пазарджик на Разпети петък

  30.04.2024 14:22             
Над 200 деца идват за Националния турнир по борба ”Георги Мърков” в Пазарджик на Разпети петък

Над 200 деца се очакват за Втория национален турнир по свободна борба „Георги Мърков – олимпийски надежди” в Пазарджик. Състезанието, чийто патрон е роденият в Горно Вършило олимпийски шампион по борба от Мюнхен’74, ще се проведе в спортна зала „Васил Левски” на 3 май, Разпети петък. Домакин е Спортен клуб „Борба Пазарджик” със съдействието на Община Пазарджик и под егидата на Българската федерация по борба. Схватките започват в 10 часа и ще се проведат на два тепиха, а преди това е кантарът, като допустимият толернс е 1 кг. Входът е свободен.

„Очакваме най-добрите състезатели в свободната борба в 24-те категории в шестте възрастови групи. Ще има отбор и от Македония. Ние ще участваме с 40 деца, като в някои категории ще имаме и повече от един борец”, коментира пред „Знаме” старши треньорът на СК „Борба Пазарджик” Кръстин Бояджиев.

Освен на институциите, които съдействат за провеждането на турнира, наставникът благодари за традиционната подкрепа към клуба от страна на директора на Спортното училище Георги Георгиев, патрона на турнира Георги Мърков, световния бронзов медалист по борба за юноши Пламен Палев и неговите приятели, на Top Rent-a-Car, XL Athletic и Villa Yustina Winery.

„Залата е пълна. Идват дори 4-годишни деца и е хубаво, че борбата става все по-популярна в Пазарджик, където традициите в този спорт са стари и славни”, казва Бояджиев.

Преди дни пазарджишкият клуб взе участие на традиционния турнир Купа "Петър Киров", а там златнимедалисти станаха Калоян Ружиков и Валентин Симонов. Със сребро се окичиха Виктор Заев, Стефан Василев, Александър Шекиров и Мартин Стоилов, а бронз взеха Георги Гиджов и Пресиан Ружиков. В края на март на държавния отборен шампионат за юноши Денис Неджмиев от СК "Борба Пазарджик" спечели бронз, а Теодоси Андреев стана пети. На държавния личен шампионат в Сливен пък състезателят на клуба и възпитаник на Спортното училище в Пазарджик Борис Борисов завоюва второ място в категория до 59 кг. Мъжки се сбориха и останалите пазарджишки борци, но не достигнаха до медалите. Пак в града под Сините камъни паралелно се проведе и републиканското първенство за деца първа група, където шампиони станаха Кристиан Костов (до 53 кг) и Тодор Гърков (до 59 кг), сребро и бронз спечелиха Стефан Василев (32 кг) и Виктор Заев (до 26 кг), а пети места заеха Иван Николов и Стилян Карамфилов.

(Зн)


Свързани