Спорт

Вицерепубликанска титла по бокс за СК “Марица“ (Пз) и Спортното училище! Без малко и бронз...

  28.04.2024 12:04             
Вицерепубликанска титла по бокс за СК “Марица“ (Пз) и Спортното училище! Без малко и бронз...
Митанков стъпи на второто стъпало на почетната стълбичка, но финалът бе на кантар...

ПЕТРИЧ. Вицерепубликанска титла и без малко злато за боксьора на „Марица“ (Пз) Радослав Митанков. Съотборникът му Станислав Димитров пък бе близо до бронза, но отпадна на четвъртфинал.

Равностойни и интригуващи срещи определиха шампионите от Държавното лично първенство за юноши (15-16 години), което се проведе в Петрич. Над 200 таланти от 46 клуба се качиха на ринга през седмицата, за да излъчат новите златни медалисти на България. Те боксираха в 16 категории. Двубоите бяха наблюдавани и от треньорите на националните отбори при юношите, които имаха възможност да добият още по-подробна визия за натрупаните умения на талантите. „Локомотив“-София излъчи най-много шампиони – трима. Боксов клуб „Марица“ участва с двама състезатели, които са и ученици в Спортното училище. Съблекалнята оредя след като в седмицата преди републиканското вируси нападнаха отбора.

В първи кръг в Петрич Радослав Митанков победи убедително Спас Найденов от „Кико“ - Сф в категория до 46 кг, а после бе категоричен срещу Алдомир Александров от СК „Хасково“. На финала боксьорът от Пазарджик загуби драматично от Фикрет Джан („Дунав“ - Русе). Загубата не дойде след единодушно съдийско решение, а при 1:4 съдийски гласа, но точките бяха „на кантар“. Любен Петров присъди 27:30 за Джан, Любомир Димитров пък постанови същия резултат - 30:27, но в полза на Радослав, докато Владимир Митов, Мария Джунджурова и Деян Методиев дадоха аванс с по една точка – 29:28 за съперника на Митанков.

Другият състезател на „Марица“ - Станислав Димитров, победи Александър Гюров от „Локомотив“ (Сф) в категория до 54 кг, а на четвъртфинал бе спрян от европейския медалист Йоан Христов („Левски“-Сф). В тази категория шампион стана Янко Илиев от "Локомотив"-Сф.

Треньорите Андрей Георгиев и Николай Николов са доволни от поредния успех, но и съжаляват за изпуснатите шансове.

„Момчетата ни са млади и тепърва набират опит. Победата на финала ни се изплъзна за 30 секунди, но качиш ли се на ринга, играеш от първата до последната секунда, така че това е урок“, коментира пред „Знаме“ Андрей Георгиев, който е и преподавател в Спортното училище.

Предстои Държавен личен шампионат в Плевен за ученици в края на месец май, а там ще са и пресявките за състава на националния отбор за Европейското първенство.

(Зн)


Свързани