Други

Красимир Кръстев: Основното правило на мандолината е да няма правила

  25.04.2024 07:58             
Красимир Кръстев:  Основното правило на мандолината е да няма правила

ПАЗАРДЖИК. Красимир Кръстев от 2012 г. свири в представителния мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“. Завършва музикално училище с тамбура, а после и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Работи като режисьор в БНР, 20 години е музикален редактор на радиото в родния си град Стара Загора. Въпреки многото ангажименти, намира време за репетиции и концерти на формацията.

- Като дойдох да живея в Пазарджик, разбрах, че в града има два мандолинни оркестъра – вече са три, заяви за „Знаме“ Красимир Кръстев. - Някога и в родния ми град е имало оркестър, но сега той не съществува.

Мои приятели свирят

в „Маестро Георги Атанасов“ и ме поканиха на репетиция да послушам музиката им. Хареса ми и станах част от мандолинния оркестър. Започнах с мандолата – по-голямата версия на мандолината, припомня си Красимир Кръстев.

Свирещият на тамбура музикант плавно преминава от китарената настройка на народния инструмент към цигулковия строй на мандолината.

- Привлече ме и разнообразният репертоар – от класика до фолклор. Стиловете и жанровете на мандолинната музика също са различни. Инструментите също са различни – мандолини, китари, акордеон,

фагот, ксилофон, даже и арфа,

която ще се появи в празничния концерт. Цигулките пък добавят тембъра и цвета на музицирането. Или както казва изявен израелски мандолист: „Основното правило на мандолината е, че няма правила!“.

Музикантът е убеден, че мандолинното изкуство е живо и продължава да се развива. За него мандолината е перфектният инструмент – по-малка е от китарата, може да се носи през рамо и позволява след работа среща с приятели. С нея свири не само на сцена, но и за лични удоволствие.

- Оркестърът ни е изключителен. Има най-добрият диригент и организатор – Атанас Чолаков. Благодарим му!

Сред ангажиментите в БНР и Радио Стара Загора,

как се намира време за репетиции и концерти ли? Правя жертви в името на нещо, което има смисъл – любовта към музиката. Въпрос на предпочитание. Свиренето в оркестъра е чисто доброволно занимание. Щом ми е приятно, правя възможното да му се наслаждавам. Щом човек отделя от времето си за любими неща, значи те са му нужни, категоричен е музикантът.


Свързани