Пазарджик

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране

  22.04.2024 17:44             
\

ПАЗАРДЖИК. Провелата се в събота кампания на Община Пазарджик „Цветя за смет“ привлече голям интерес сред жителите на града. Близо 600 души се включиха в инициативата за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, като заедно събраха текстил, пластмаса, хартия и електроника.

Само в рамките на няколко часа участниците в кампанията събраха 540 кг текстил и 280 кг. пластмаса.  Повече от 1400 килограма хартия и 2 060 килограма излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) пък постигнаха нов рекорд в превърналата се в традиция инициатива в Пазарджик. Хиляди цветя, фиданки и торбички компост бяха раздадени на участниците от страна на Общината от благодарност към отговорното разделно събиране на отпадъци, превърнало се в предмет на кампанията два дни преди Международния ден на Земята, който отбелязваме днес.

Всички отпадъци са сортирани и извозени със съдействието на партньори на Община Пазарджик и ще бъдат рециклирани като част от програма за насърчаване на екосъобразното поведение на институции и обществото.  Целият свят отбелязва Деня на земята, който тази година се провежда под надслов „Планета срещу пластмаса“, повдигайки все по-важните за обществото теми - климатичните промени, опазване на околната среда и биоразнообразието. Инициативите по цял свят днес въвличат в участие стотици милиони жители на планетата, като само на остров Пенанг в Малайзия се очаква над сто хиляди души да вземат участие в най-масовото почистване на отпадъци в историята.

(Зн)
 


Свързани