Пазарджик

Японски дипломат, кметът Куленски и много деца садиха дръвчета за каузата “Сърце в зелено“ /СНИМКИ/

  22.04.2024 15:31             
Японски дипломат, кметът Куленски и много деца садиха дръвчета за каузата “Сърце в зелено“ /СНИМКИ/

ПАЗАРДЖИК. В днешния 22 април – Деня на Земята, за шеста поредна година традиционно в парк „Стадиона“ бяха засадени японски вишни – инициативата на екологичната и възпитателна кауза „Сърце в зелено“ на организаторката Ваня Иванова с подкрепата на Община Пазарджик, събра над 200 деца и много официални гости. Сред тях бяха съветникът и заместник-ръководител на японското посолство Такаюки Шинозава и културното аташе Кенто Мураки, кметът Петър Куленски, архиерейският наместник отец Боян, главният експерт в РИОСВ-Пазарджик Цветанка Чочева, германски гости от гимназия „Урсулиненшуле“ от гр. Фрицлар, Германия, които цялата седмица ще работят по проект за природосъобразен и здравословен начин на живот заедно с ЕГ „Бертолт Брехт“, ученици от Белово, Септември, Звъничево, Пещера, Пазарджик, няколко детски градини… Морална подкрепа имаше и от студентите 2 и 3 курс от Филиала на Медицински университет-Пловдив в Пазарджик за обучение на медицински сестри и техните преподаватели. Специални гости деца от Общински детски комплекс-Пазарджик - Спортен клуб и стрийт денс „Диамант“ и представителна формация „Гласовете на Орфей… Много от учениците бяха изработили свои проекти и плакати на екологична тематика, за своеобразен Парад в зелено.

Стана ясно, че плакатите и макетите на децата ще бъдат включени в следващия календар на „Сърце в зелено“. Със засадените днес японски вишни в парк „Стадиона„ дръвчетата вече станаха 57. За шестте години на кампанията над 80 дървета на стойност над 9000 лева са извисили снага в Пазарджик и за тях се полагат целогодишно грижи. Освен в парк „Стадиона“, те красят двора на ПГ по икономика и мениджмънт, бул. „Христо Ботев“ и други места.

„За мен е голяма чест да бъда поканен днес тук на това събитие в Пазарджик за засаждането на японски вишни“, обърна се към присъстващите зам.-посланикът Шинозава. „Много щастлив съм да дойда в този богат с историческото си наследство красив град за пръв път. Искам да ви благодаря за поканата и усилията, които сте положили. Вишневите цветове сакура са националното цвете на Япония. Тези красиво цъфтящи дървета отбелязват настъпването на пролетта и по това време на годината в стара Япония се провеждат тържества на открито – за съзерцаване на цъфналите вишни. Те са прекрасен повод семейството, приятелите и колегите да се съберат, да хапнат и пийнат под цъфналите цветове. Често се приготвят коктейли и сладкиши в розов цвят, вдъхновени от цвета на сакура“, разказа гостът. „Искам да ви благодаря, че тук в Пазарджик за 6-и път засаждате вишневи дървета като част от каузата „Сърце в зелено“. И ще съм ви благодарен, ако засаждането на дърветата заедно с децата, които са нашите бъдещи лидери, им даде възможност да научат повече за културата на Япония. Тя ще обогати духа. И ако може да организираме тук парти по повод цъфналите вишни, както правим в Япония, мисля, че би било най-доброто нещо, което може да се случи“, каза още съветникът в японското посолство. И припомни, че през тази година се отбелязват годишнини, свързани с двете страни. 115 години от първите официални контакти между Япония и България, 85 години от установяване на първите дипломатически отношения и 65 години от тяхното възобновяване.

„Нашите две страни са пример за сърдечни отношения – вярвам, че днешното събитие ще допринесе за по-нататъшното им развитие. Благодаря на хората на Пазарджик, желая на всички да се грижите за обогатяване на двустранните връзки между нашите две държави“, каза още Такаюши Шинозава.

„За мен е изключителна чест да бъда тук, където полагаме основите на културния обмен на Пазарджик с Япония. За нас е важно те да знаят, че в лицето на Пазарджик Япония има приятел и това е основата на много последващи събития“, каза в словото си кметът Петър Куленски. „ Благодаря на г-жа Иванова за нейните инициативи – не само засаждането на японските вишни, но и всичко останало, което тя прави, за да може децата на Пазарджик да растат с усещане за любов към природата. Благодарение на г-жа Иванова сърцата на Пазарджик туптят в зелено, така че тя има нашата подкрепа. Искам да приветствам всички ученици, всички деца, които днес сте тук. За любовта ви към природата ме кара да се чувствам радостен и да знам, че бъдещето на Пазарджик е в добри ръце… Няма как да не се зарадвам, че г-н Шинозава иска нашите отношения да се задълбочат. Те са добре дошли в Пазарджик по всяко едно време, за да положим основите на един културен обмен, а защо не и за нещо повече“, допълни кметът.

Най-бързият фризьор в света и носител на рекорда „Гинес“ бе много развълнувана

 „Сега засаждаме 16 дръвчета от събраните пари от Коледния бал на „Сърце в зелено“. Голям поклон на признателност към всички вас! Благодаря ви! Надявам се все повече да расте това сърце в зелено“, не скри емоциите си Ваня Иванова.

Главният експерт от РИОСВ Цветанка Чочева поздрави всички с деня на Земята и припомни, че до 2040 г. трябва в национален и световен план да се намалят с 60 процента производството на всички и изделия от пластмаса. И подари две преси за пластмаса на две от най-големите училища в Пазарджик,в които над 1650 деца всеки ден употребяват ПВЦ-опаковки  - ЕГ „Б. Брехт“ и ПГ по икономика и мениджмънт.

По желание на инициатора на каузата всяка година се залесяват японски вишни, известни още като сакура, те символизират пролетта, красотата на света и мимолетността на живота.Затова и тук дойдоха гостите от японското посолство.

Поздравления имаше и от най-малките – малчуганите от ДГ „Детелина“ - с. Паталеница и ЧДГ „Доброта“ - с.Синитово.

Даниела Атанасова, преподавател в ПГ по Химични и хранителни технологии“ в Пазарджик поднесе поздравителен адрес на японски, а после и малчуганите изненадаха гостите с декламация на езика на Страната на изгряващото слънце.

Бе отслужен тържествен водосвет за здраве, а след това, разбира се, се пристъпи към засаждането.

Но засаждането далеч не е всичко. Важна е всекидневната грижа. Съмишлениците от "Сърце в зелено" знаят това.

(Зн)

 


Свързани