Регионът

Поставиха фотоволтаици върху общински покриви по мащабен проект

  22.04.2024 07:37             
Поставиха фотоволтаици върху общински покриви по мащабен проект

ПЕЩЕРА. Върху общински сгради в 4 общини вече са инсталирани фотоволтаични инсталации с мощност до 30 kW, а в Пещера са 2 от тях. Цялото потребление между 10 и 16 часа се покрива от тези фотоволтаици. Това стана ясно на пресконференция, на която кметът Йордан Младенов се похвали с още един успешно приключен проект - „Подобряване на капацитета на администрациите и пилотно прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча“  по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Да припомним, че Община Пещера е водещ бенефициент по проекта на стойност 280 000 евро за подобряване капацитета на администрацията. Финансовата подкрепа е предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021“. Партньори са Община Батак, Община Садово, Община Стрелча, Сдружение „Съюз за България“ и СУПРАС АС Норвегия.

Само 6 в страната са зелените проекти като този, а разработката му е непосилна за една, две, дори и за три общини.

Освен за служителите от администрациите, ползите ще са и за бизнеса, и за НПО, и за 41 000 души население на четирите общини.

Освен фотоволтаиците, по проекта се направи обмен на опит и добри практики от Норвегия и разпространяването им, обучения на 20 служители в скандинавската държава, работни срещи-семинари. Както и оценка и анализ на общинските планове по отношение на изпълнението на целите за намаляване на емисиите на парникови газове и набелязаните мерки за адаптация към изменението на климата.

(Зн)


Свързани