Регионът

С възстановката “Заклятието на оборищенци“ банци и приятели почетоха 148 години от Априлското въстание

  21.04.2024 19:04             
С възстановката “Заклятието на оборищенци“ банци и приятели почетоха 148 години от Априлското въстание

БАНЯ. Много емоции и багри, пушки, пищови и барутен дим. Трепет и очакване на познатата възстановка от мало и голямо...

Над 100 членове на регионални клубове "Традиция" от различни краища на страната се събраха на 20 април в центъра на село Баня, за да отбележат тържествено 148 години от избухване на Априлското въстание. Сред официалните гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов, ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски и зам.-кметът инж.Стоян Бодуров, кметът на с.Баня Димитър Арбалиев, общински съветници. Приветствие към множеството отправиха  г-н Джамбазки, г-н Мирев и г-н Каменски.

Тазгодишното издание на историческата възстановка бе посветено на 148-тагодишнина от Априлската епопея и 135 години от смъртта на летописеца Захари Стоянов.

"…Преди 148 години предците ни избраха за себе си пътя на развитие като модерна национална държава. Цел, която Апостола на свободата постави пред съотечествениците си... Днес за нас са синовна гордост куражът и героизмът на дедите ни, препасали саби и пищови и развели знаме със заветните думи „Свобода или смърт”. Днес за нас е и синовен дълг да съхраняваме паметта им и гледаме напред…, каза г-н Каменски.

Последва поетично-музикална програма с участието на деца и възрастни от Баня, организирани от секретаря на читалище „Пробуда 1872“Радка Мутева.

Прочетени бяха имената на падналите банци в Априлското въстание. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.

Бяха поднесени венци и цветя пред величествения паметник на Поп Груйо и загиналите априлци и бе произведен тържествен залп в тяхна памет.

В местността Манастирчето членовете на Национално дружество  „Традиция” пресъздадоха „Заклятието на оборищенци” . В ролята на легендарния заклинател на Оборище поп Груйо Бански отново се превъплъти Ангел Вранчев, председател на Регионалния клуб „Поп Груйо Бански”.

Оборищенското събрание се провежда на 14-16 април 1876 г. в местността Оборище. Тя се намира в подножието на вр. Лисец, Същинска Средна гора, на 12 км северозападно от гр. Панагюрище. Тук ръководителите на IV-ти революционен окръг свикват събрание, за да проверят готовността на населението за въстание, което, според решението на Гюргевския революционен комитет, трябва да избухне през пролетта на 1876 г.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички