Спорт

Ще се спъне ли днес “Лудогорец“ в Пазарджик в търсене на 13-та си поредна победа?

  20.04.2024 12:22             
Ще се спъне ли днес “Лудогорец“ в Пазарджик в търсене на 13-та си поредна победа?

Каквото и да се случи, хебърци направиха сезон за златна марка

Може ли "Хебър" да спъне днес "Лудогорец", който ще търси 13-та поредна победа в гонене на подобряването на собствения си рекорд за родния футбол от 14 поредни победи в един сезон? Или днес ще стъпи фатално накриво? Всички можем да помогнем това да се случи, ако подкрепяме нашите момчета в двубоя, който започва от 17:45 часа на стадион "Георги Бенковски".

Хубаво, направо екзалтиращо е, да живееш в историческо време, ако не си китаец, изпитал на гърба си мъдри поговорки, а обикновен фен на ФК „Хебър 1918“. Този сезон си беше (и е) за историята отвсякъде! Сега се очертава първа по рода си серия от три поредни мача с действащия шампион „Лудогорец“, която също няма аналог в хрониките на „Хебър“. Този сезон е за окачване в златна рамка що се касае за футбол на терена и обяснимо създава еуфорични емоции у привържениците на пазарджишкия представителен тим. Радва ги, защото те са свидетели на историческо оставане в елита за втора поредна година и очертаващо се такова за трета поредна година, на първи по рода си равен мач с ЦСКА (за първенство), на първо по рода си изхвърляне на Левски в турнира за Купата на България и исторически полуфинал за „зелените“ в същия този турнир. Гръм, който накара коментаторите да пришият към името на „Хебър“ и словосъчетанието „голямата изненада“. Е, да, освен екзалтацията има и горчилка, защото е ясно, че при стегнатия колан, ако не се намерят нови спонсори и Общината няма да подпомага финансово мъжкия футбол, следващият сезон, дори в елитното първенство, няма да ги има тези радостни моменти. И ако заради финансовата криза перспективите никак не са розови, нека свалим хоризонта до края на сезона, защото има още от него. Има и още потенциални моменти на футболна пазарджишка радост. Най-интересното предстои.

Основните линии, които очертаха полето за битки на „Хебър“, са няколко, и благодарение на тях шоуто не е свършило и има изгледи да продължи. 

Феновете

Те бяха на ниво през целия сезон, а сега са съсредоточени върху „Лудогорец“. Усилено се готвят за мачовете с делиорманци още след като научиха името на съперника в турнира за Купата. Пазарджишки рейд към Разград с коли за 24 април се „пече“ с амбицията „в сърцето на врага“ да бъде заглушена пословично апатичната (и недотам многобройна) публика на разградчани насред „Хювефарма арена“. Подготвят се знамена и транспаранти, а феновете със сигурност ще бъдат силен фактор. По-старите от тях, макар да негодуват срещу наложеното най-вече от няколко медии и част от ултрасите прозвище „гробари“ и са на мнение, че не може с лека ръка да се копира наименованието на навиячите на белградския „Партизан“, застават редом с младите си събратя единни в подкрепата си за пазарджишкия тим – някои от тях от чужбина си закупиха билети за мачовете с „орлите“. Но и досега „Хебър“ чувстваше подкрепата им навсякъде, където играе. Благодарение на редовния осигурен транспорт – в последните мачове от Валентин Василев-Валдани, който обезпечи автобуси за привържениците в последните гостувания на отбора, а преди това от Общината.

Отборът

„Хебър“ може да изненада неприятно всеки с този състав, който в един момент „увисна“ след като се лиши от ключови футболисти като Матвей Игонен, Георги Николов, Роберт Мазан, Карлос Охене… Някои не искаха да продължат тук, други трябваше да бъдат продадени, за да се закърпи бюджета… Треньорът Любо Пенев, който трудно преглътна някои „изходящи трансфери“, все пак има пълен картбланш по отношение на селекцията, и успя да заздрави оголените постове с качествени попълнения. От тях най-бързо за доверието се отблагодари Шейх Диаманка, който успя мигновено да се превърне в шлифован „диамант“, а никакво време за вписване не трябваше например и на завърналия се Марк-Емилио Папазов. Момчетата направиха първенството още по-интересно за всички фенове на футбола – измъкнаха точки срещу корави отбори, включително и навън, показаха характер, колективен дух, борба до последно и спортно-технически качества, осмислиха напълно магичното значение на думата „футбол“ и трябва да им свалим шапки за това. Каквото и да се случи оттук-нататък, те спокойно могат да са горди с постигнатото през сезона – напук на трусовете и предизвикателствата от извън спортно-техническо естество.

Треньорът

Любослав Пенев в Пазарджик доказа на критиците си защо е голям треньор, макар и странен – няма как да не му го признаем. Може да е чудак и особняк, да води война с журналисти, да е диктатор в клубната кухня, да има специфични претенции, някои от които на пръв поглед необичайни, но е голям. Ако в ЦСКА 1948 успехите могат да се прикрият зад високия бюджет и скъпоплатените футболисти, в отбори като „Хебър“ се вижда как единственият българин със 129 гола в Примера дивисион прави чудеса с оскъдни средства по формулата „от нищо нещо“. Именно Любо преобрази отбора – нещо, което Владимир Манчев не успя да направи (за това заслугата бе и на обективни обстоятелства), след като навръх Първа пролет през 2023-а пое отбора. Ел Голеадор обаче привлече футболисти, на които държеше, други моделира по собствените си критерии, а с трети се раздели. И успя да изпълни обещанието си – да запази представителния футболен тим в efbet Лига. После нещата се обърнаха с краката нагоре в управленски и финансов план. Най-критичните за евентуална раздяла на „Хебър“ с Пенев бяха първите дни на януари, когато с него водеха преговори други тимове, а наши колеги даже го провъзгласиха за нов треньор на един от тях, в който „щял да води половината „Хебър“. Любо обаче изведе 20 футболисти на 8 януари не другаде, а на стадион „Георги Бенковски“. И остана – даже след като разбра, че от тогавашната клубна управа не са му казали веднага цялата истина - че наистина Община Пазарджик няма да продължи да дава парите, които е осигурявала. Бъдете сигурни, че сега Любо Пенев максимално ще се възползва от възможностите, които му дава тази серия от три последователни мача с „орлите“ от Разград, за да извлече полза за „Хебър“.

(За другите жалони - ръководството и спонсорите, съдийството и гостуването на президента на клуба Владимир Гаджев и помощник треньора Радослав Здравков, както и за перспективите след края на сезона - ЧЕТЕТЕ В КНИЖНИЯ НИ БРОЙ!)

Неведнъж бяхме ощетени драстично и с продълженията – разказа Ради Здравков в студиото на „Диема спорт“

Да видим какви са перспективите ДО края на сезона

Лесно предсказуема изглежда и развръзката в шампионата. Тук дишаме сравнително спокойно  и сме пред оставане във Висшата лига за трета поредна година. Дори изгледите ни да паднем до 14-то заветно място, което дава право на бараж с третия от Втора лига за място в елита, ще бъдат налице, ако звездите направят изненадващи завои в наш ущърб. След загубата от „Крумовград“ в последния кръг сега, „Славия“ разчита днес "Левски" да бие "Берое", за да не попадне в зоната на изпадащите ("белите" имат 33 точки към момента), а да остане в „четворката“ на средната част на таблицата. Заради предимството в повече вкарани голове (имаме еднаква голова разлика) „Берое“  (33 точки) също ще бъде над нас и при загуба от „Левски“, и при победа на „Хебър“ (30 точки) над „Лудогорец“ днес. Ясно е, че сме в групата на изпадащите и ще водим битка за оцеляване с „Етър“ – 14 т., „Ботев“ (Вр) – 19 т., „Локомотив“ (Сф) – 28 т. „Пирин“ (Бл) – 29 т. и „Берое“ – 33 т. По регламент ще играем 5 мача, от които 3 или 2 домакински (в зависимост от това дали сме на 12-13-то място след последния кръг този уикенд или на 14-16-то място). Тук почти сигурни изпадащи са „Етър“ и „Ботев“ (Вр), а основната интрига ще бъде гарантирането на мястото в елита без стигането до бараж.

Що се отнася до участието ни в турнира за Купата на България, стигането ни до полуфинал е нещо изключително голямо само по себе си. Това, че играем два мача с „Лудогорец“ в турнира принципно е предимство за „Лудогорец“, защото като по-опитен, по-силен и с по-дълга скамейка състав съперникът ни ще има повече време да коригира в движение играта си и да зададе темпото и руслото, в което иска да вкара хронотопа на двубоите. Нашите плюсове са изброени по-горе – по-горещата публика, треньорът и отборът, които искат много повече от Георги Дерменджиев и играчите му да изковат победа и в турнира, който за „Лудогорец“ винаги е бил неглижиран като маловажен, и в мача за първенството, който за „орлите“ също не е „на живот и смърт“ – те имат 11 точки преднина пред втория „Черно море“ и залозите вече не са дали ще станат шампиони, а колко кръга преди края на шампионата това ще стане неофициален факт. Нашите момчета са по-гладни за победи и сензации, по-мотивирани са и могат да компенсират по-лошите си спортно-технически показатели със сърце и адреналин.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани