Пазарджик

Безплатните климатици по проекта за 49 млн. лева са от най-висок клас

  15.04.2024 07:25             
Безплатните климатици по проекта за 49 млн. лева са от най-висок клас

До края на 2029-а заменят 9300 стари печки за нови и икономични отоплителни тела

ПАЗАРДЖИК. От най-висок клас ще бъдат отоплителните уреди, с които през следващите 60 месеца ще бъдат заменени 9300 стари печки на дърва и въглища. Вече писахме, че през седмицата бе подписан договора по „един от най-значимите проекти за общината“, както го определи зам.-кметът Любомир Гечев на началната пресконференция по Проект ИСУН № BG16FFPR002-5.001-0002  „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пазарджик“ по процедура № BG16FFPR002-5.001, „За по-чист въздух!“, Приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Финансирането е за 48 699 163 лева, като от тях 41 395 163 лева идват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 7 304 000 лева са от държавния бюджет. Срокът на проекта е 60 месеца, но не по-късно от 31.12.2029 г. След пресконференцията

наши читатели особено често ни питаха какви ще са климатиците и много ли ще са евтини

Все още не е ясна марката на уредите (вече е избран изпълнител, който ще търси най-добрата оферта), но това ще бъдат нови екологосъобразни уреди и системи за отопление – термопомпи („Вода – въздух“ или „Вода – вода“), климатици клас А++ със SCOP по – висок от 3,5 (термопомпи „Въздух – въздух“), котли и камини на пелети или дървен чипс (вкл. радиатори). Както е известно, SCOP (Seasonal Coefficient of Perfomance) е показател, които измерва сезонната енергийната ефективност при режим на отопление и се изчислява като се пресметне съотношението между средната отоплителна мощност през съответния сезон и консумираната енергия. Колкото по-висок е този показател, толкова по-икономичен и ефективен е климатикът. Тези стойности са изразени в скала на енергийна ефективност, която ги разделя на класове – от А+++ до D. Климатиците със SCOP клас А+,А++ и А+++ са в пъти по-ефективни от всеки друг отоплителен уред.

Зам.-кметът Гечев, който е ръководител на проекта,  подчерта, че досега по проекта са подадени 2200 молби от жители на общината, като преварителните проучвания показват, че обхватът ще е около 5500 домакинства. Избрани са изпълнители за информационната кампания, които подробно да запознаят гражданите с начина за кандидатстване.

Очаквани проблеми

Досегашната практика показва, че в страната са възниквали проблеми с фирмата-изпълнител за своевременна доставка, че групите за монтаж не са били достатъчни, имало е и проблеми с достъп до жилищата на потребителите, някъде пък монтирани нови отоплителни тела впоследствие били продадени от гражданите. Това ще се има предвид, а в хода на работа възникнаха и нови идеи. По проекта е предвидено потребители да бъдат посещавани и на място, особено в районите, в които отоплението на дърва и въглища е масово и трябва да се обработят в по-спешен порядък. Отделно от това обаче Общината и РД „Социално подпомагане“ ще обменят данни за енергийно бедните наши съграждани, които може и да не научат за проекта, но ще бъдат потърсени и мотивирани да се включат. Разбира се, без да се нарушава Закона за личните данни.

Какво получаваме безплатно

Нов екологосъобразен уред или система за отопление плюс доставка и монтаж в жилището, обучение и писмен инструктаж на място при доставката за използването, поддръжката и почистването, безплатен демонтаж и изнасяне на стария отоплителен уред на дърва и въглища от жилището и предаването му за рециклиране. Както и 2-годишна гаранция и гаранционно обслужване на новото отоплително устройство при условие на спазване на изискванията за правилна експлоатация и поддръжка, и годишен технически преглед на новото отоплително устройство еднократно след първия отоплителен сезон.

Попълнено и подписано заявление за участие в проекта може да подадете всеки работен ден, от 8:30 до 17:30 часа, в Центъра за информация и обслужване на гражданите в Община Пазарджик, както и всеки работен ден, от 8:30 до 17:30 часа, в кметствата на населените места. Може да кандидатствате и чрез електронна поща на адрес [email protected].

Повече информация - на www.pazardzhik.bg или на телефони 034  402  213, 034 402 230  и 034 446 209.

„Знаме“


Свързани