Регионът

Изпълнителният директор на Регионален Център София - ЮНЕСКО рисува яйца с пчелен восък

  15.04.2024 17:51             
Изпълнителният директор на Регионален Център София - ЮНЕСКО рисува яйца с пчелен восък

ВЕЛИНГРАД. Изпълнителният директор на Регионален Център София - ЮНЕСКО Ирена Тодорова се запозна със стара традиция от Чепинския край. Тя посети Историческия музей във Велинград, където взе участие в демонстрация, свързана с Великден – рисуване на яйца с пчелен восък. Техниката е на повече от 200 години и е позната сред някои от славянските народи. В Чепинския край уменията запазват през годините своя уникален прочит и се предават от поколение на поколение.

„Велинградските писани яйца са символ на силата на традициите и уникалността”, коментира Тодорова в рамките на посещението си.

Заедно с директора на Историческия музей в града Стойчо Маров, етнолога Георги Куманов и доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика при БАН, Тодорова обсъди възможностите и разясни процедурите, с които изящното рисуване на яйца може да бъде вписано в Представителния списък на елементи на нематериалното културно наследство на България.

С множеството си инициативи през годините Историческият музей във Велинград подпомага запазването на традицията, в които рисуването на яйца с восък се предава на малки и големи. Само от началото на тазгодишната работилница участие са взели повече от 130 ученици.

(Зн)


Свързани