Понеделник, 29 Апр 2024
 
Регионът

"Многая лета" на 125-годишнината на читалище “Будилник” в Ракитово

  15.04.2024 15:16             
\

Почетен знак “заради ума, сърцето и душата, които посвети на читалището” за най-дългогодишния служител

Голямата зала на Ракитовското читалище се оказа тясна да събере гостите на тържеството по случай 125 години от създаването на Образцовото Народно Читалище “Будилник”.

В близо тричасовата програма участие взеха самодейци, свързали творческия си живот с читалището: ВИГ “Стоп”, дует “Симпъл”,тийнейджърите от Blueesheâd, Маестро Никола Янев - Чоли и неговите ученици Георги Попчев - акордеон, Мария Гагова и Стефка Хърова, децата от “Горско цвете”, мъжете от “Арамии”.

“Отново и отново” каквото бе името на спектакъла, пропомни моменти от историята на най-голямото и старо читалище в общината, отдаде почит към читалищните дейци през годините и постави акцент върху важността на читалищното дело да развива културата, да запалва огънчето на знанието, да поддържа българщината.

Като на рожден ден, домакините бяха подготвили изненади за своите гости - представители на институции и партньори.

Община Ракитово получи Юбилейна грамота за дългогодишен принос в развитието на читалищната дейност в общината. Призът бе връчен на зам. - кмета Виляна Колчева, която благодари за емоцията, за таланта на артистите, за преданата и подкрепяща публика и за нестихващия ентусиазъм на читалищните дейци. Тя поднесе пожелания от името на кмета Холянов за здраве и вдъхновение на всички. Грамоти получиха още СУ” Св. Кл. Охридски” , ОУ “ Хр. Ботев”, ВУИ “Ангел Узунов”, “Силивряк” Маестро Янев, телевизия “Деймос” и вестник “Темпо”.

Рождениците получиха поздравления и от инж. Радка Кочева, представител на РЕКИЧ към Министерство на културата за област Пазарджик, а д-р Силвена Байрякова от Съюза на народните читалища връчи почетен знак и грамота от името на председателя д-р Николай Дойнов.

В емоционален момент се превърна наградата за най-дългогодишния служител на читалището Стоян Арабов, който получи от своите колеги почетен знак, “заради ума, сърцето и душата, които посвети на читалището”. Той развълнувано сподели, че за него е огромна чест, тъй като е едва четвъртият човек, притежател на наградата и не скри сълзите си от изненадата на своите колеги като добави, че просто си обича и върши с отговорност своята работа.

Празничната вечер завърши с "Многая лета", изправена на крака публика и много аплодисменти.

(Зн)


Свързани