Регионът

Протест на входа към Чепинското дефиле при Варвара в неделя, протести ще има в цялата страна

  11.04.2024 18:07             
Протест на входа към Чепинското дефиле при Варвара в неделя, протести ще има в цялата страна

Инициативни комитети в цяла България ще организират протести тази неделя (14.4.2024 г.) срещу предложенията за изменение на Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите. При нас протест ще има на входа към Чепинското дефиле при Варвара. Началният му час ще е в 16 часа.

Ето на какво ще кажат подкрепилите недоволството:

- Не на предложенията за изменение на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на териториите чрез Закона за насърчаване на инвестициите изцяло в интересите на частните инвеститори! - По този начин засегнатите министерства, граждани и организации НЕ могат да изразят позиция.

- Не на безкрайно валидните решения на РИОСВ - 15 години! Не на удължаване на срока на старите решения на РИОСВ с 10 години! - Човек не може да построи къща и след 15 години да разбере, че на 100 метра от нея ще се добива злато, уран, мед или варовик, посредством взривове, защото инвеститорът стои и чака.

- Не на обжалването на решенията по ОВОС на 1 инстанция! - Искаме висока степен на защита на здравето си и на околната среда.

- Не на даването на права на областните управители и министри да променят общите устройствени планове на общините! - Ако искаме, примерно, общината да ни е екологична, не може да ни налагате да е индустриална и замърсена! Няма да посягате на земеделските ни земи, гори, защитени зони и да се разпореждате с тях!

(Зн)


Свързани