Понеделник, 29 Апр 2024
 
Регионът

120-годишнина чества ветренското читалище „Христо Смирненски-1904“

  11.04.2024 12:42             
120-годишнина чества ветренското читалище „Христо Смирненски-1904“

Тази година Народно читалище „Христо Смирненски-1904” в град Ветрен чества своята 120-годишнина. Сигурно е някаква магия от чертата на българския характер - да се връщаме винаги там, където е нашето начало, където са корените ни, където е мъдростта на нашите праотци. Дали това е някаква потребност на духа, или кръвта ни зове, но ние тичаме на този повик, за да се докоснем до светините на българщината? И без да искаме в нас избуява и изкласява гордостта, че сме потомък на земя - светица. Коленичим и се прекланяме пред жертвения пламък на българското, съхранен в история, култура, език, обичаи и традиции.

120 години плод на живия дух на будния ветренски народ, огнище на светлина и патриотизъм, живата връзка на настоящето с миналото. Архивните материали, натрупаните спомени на дългогодишните читалищни дейци доказват, че нашето читалище е едно от първите в Пазарджишко и датира още от 1880 година. Първият председател на читалище “Пчела” е учителят Стефан Карчев. По-късно то приема името „Развитие”, а след това „Плодовита лоза”. Активният читалищен деец Иван Топузов, предлага читалището да приеме името „Ламартин”, който се е лекувал във Ветрен през 1833година и е останал с прекрасни впечатления от ветренското население, гостоприемство, бит и обичаи.

На 21 март 1904 година ветренци получават така дългоочакваното утвърдително писмо №304 от 18март1904год. от Негово Царско Височество Цар Борис Търновски читалището да бъде официално основано и да носи неговото име. Писмото е публикувано в Държавен вестник през 1904 година, том 26, стр.4. Избира се и неговият първи управителен съвет. Това са - Борис Мартулков-Председател, Тома Лютаков-секретар и членове: Димитър Чавдаров, Никола Дишков, Никола Попов и Стоян Разпопов, а броят на членовете учредители е 42-ма.

Допринесли за развитието и утвърждаване на читалището са: Борис Мартулков от гр.Велес/Македония/ - учител, Никола Попдимитров също учител, Стефан Карчев - учител и участник в Кресненско-Разложкото въстание, Александър Лапардов - земеделец, Васил Банкин - свещеник и др.

Първоначално читалището се е помещавало в двора на църквата, след това в училището, в ханове и частни домове на читалищните дейци. Цялата културно-масова работа, в този период оставя светла диря в историята на читалището. Акцентът на читалищната дейност е просвещението. Читалищните дейци са раздавали книги, които никога не достигали, а те отразявали борбите на нашия народ за свобода.

За обогатяване на библиотечния фонд читалището е разчитало на дарители. С гордост ще споменем името на Кара Никола Ангелов – един от поредицата народни будители от Пазарджишко. Той е роден във Ветрен през 1819 година. За него четем: „ Toй пoдпoмaгa издaвaнeтo нa yчeбници и нa пoмaгaлa зa бeднитe yчeници в бългapcĸитe yчилищa, ĸaĸтo и нa мнoжecтвo ĸниги и пepиoдични издaния. Heгoвoтo poдoлюбивo дeлo пpoдължaвa cъпpyгaтa мy Teoфaнa Caмapoвa, ĸoятo ocигypявa cpeдcтвa зa oбpaзoвaниeтo нa бeднитe yчeници в Πaзapджиĸ.” Така започва своята благородна дейност читалището, още през 1880 година , много преди утвърждаването му и продължава десетилетия наред, до достигането на своя 120 годишен юбилей.

По времето на войните и последвалите събития в страната ни, настъпва почти унищожителен спад в читалищната дейност. Тя постепенно се съживява след 1930 година с разнообразна културна дейност. Мечтата на читалищните дейци, още от създаването на читалището, е да се сдобият със собствен дом. След регулация , на 2 октомври 1939 год. в 16:00 часа, тогавашния кмет на Ветрен – Любомир Ковачев, поставя основния камък на сегашната читалищна сграда, водосветът отслужват свещениците Михаил Лютаков и Димитър Трендафилов. Преписът на учредителния акт, е прочетен от Димитър Трендафилов и е поставен на определено място до основният камък, а през 1943год. се изгражда и втория етаж,където се помещава библиотеката и читалнята.

Читалищната сграда е открита в края на 1946 година и това създава условия за активен организационен живот. Развива се богата художествена самодейност с ръководител учителката Цветана Попадиина. Създава се фолклорен състав за местни автентични хора и песни, който през годините печели множество награди на фестивали в Батак, Дорково, Копривщица, Великотърново, Радуил и други места. През 1981-1985 година се извършва преустройство  и частичен ремонт на читалищната сграда. За 75 годишния юбилей  читалището е наградено с орден ”Кирил и Методий” II степен с указ №862 на Държавния съвет на РБ, а за 100 годишния с грамота от Министерството на културата.

През 2023 година фасадата на сградата на читалището е изцяло обновена. Читалището днес разполага с модерен салон, отговарящ на съвременните изисквания. И днес след 120-годишна история НЧ ”Христо Смирненски-1904” отговаря на новите предизвикателства на днешното време. Неговата институционална характеристика е устойчивостта, легитимността и гъвкавостта, които в съчетание с историческия му опит, създават предпоставки да откликне на новите потребности. Читалището е тази културна институция на територията на град Ветрен, която е с богато минало и динамично настояще.

Със своите творчески колективи, танцови състави, школи, театрални групи, дервишка група, с богатия си библиотечен фонд и културно-просветна дейност, читалището одухотворява живота на своите съграждани.

Библиотеката е един от основните приоритети в дейността на читалището. В момента тя е с фонд от 16132 единици, 272 читатели, 2684 ползватели от заемната библиотеката за дома и 1059 ползватели на информационния библиотечен център.

Закупуването, обработката и картотекирането на книгите е периодичен процес, който се осъществява от библиотекаря. С новите технологични средства и компютри по проект „Глобални библиотеки - България” нашата библиотеката влезе в семейството на глобалната мрежа от обществени библиотеки.

Библиотеката – „Център за учене през целия живот”- предоставя информационни и консултантски услуги, осигурява среда за четене с безплатен достъп до интернет услуги. Провеждат се уебинари, мултимедийни презентации, литературни четения, детски утра, творчески срещи с писатели и изложби на известни и местни художници.

Всеобщо е задоволството от новосформираната “Дервишка група” гр.Ветрен през 2023 година. В нея участват над 50души на възраст от 3 до 75години. Групата активно участва в местни, регионални, областни и дори международни прегледи. Всеки път тя печели грамоти, плакети призивни места.

В момента към читалището функционират “Детска театрална група”, женски танцов състав за народни танци, състав за обработен автентичен фолклор, клуб по краезнание, клуб по ръкоделие, школа по английски език и работилнички за благотворителните базари – Коледа и Великден.

С традициите във фолклора, театралното, музикалното, танцовото и изобразителното изкуство, с опита който има читалището, то трябва да бъде възприето и за напред от обществото, като обществено значимо и полезно явление. Ветренци – чиято слава се носи далеч извън пределите на отечеството ни, със здравия си български дух, устоял на множество завоевателни набези, съумява да съхрани българщината завинаги. Да съхрани ветренския корен и ветренския дух.

Всички знаем, че родовите корени и родовата памет дават криле на всеки човек. И никакъв случаен вятър не би могъл да ги срути, защото човекът, който носи в сърцето си част от миналото, може да прави крачка в бъдещето, за да остане завинаги там - във времето, което никога не се повтаря, не се връща, но ни е нужно като хляб и вода, като светлина и обич, като истина...

И в тези корени е истинският храм на надеждата! Нека по - често бъдем в този храм, нека по - често прекрачваме прага на родното читалище!

Изготвил: Христина Моллова


Свързани