Понеделник, 29 Апр 2024
 
Други

На фокус: Пазарджишки кмет някога жертвал заплатите си, съветниците не го помнят

  10.04.2024 07:40             
На фокус: Пазарджишки кмет някога жертвал заплатите си, съветниците не го помнят

В наскоро издадената биография на един от емблематичните пазарджишки кметове - Георги Кендеров, четем: "След като ликвидира партиите ръководителят на деветнайсетомайския преврат  Кимон Георгиев започва назначаването на кметове. Извиква своя приятел Георги Кендеров и му казва, че го назначава кмет на Пазарджик. Кендеров - бивш офицер и авторитетен адвокат, му отказва, защото никога не се е занимавал с партизанлък, нито ламти за постове. К. Георгиев е непреклонен. Иска кметът на неговия роден град да бъде сериозна и отговорна личност. Накрая Кендеров споменава, че адвокатските му приходи са десет- двадесет пъти по големи от кметската заплата… „Отечеството понякога иска жертви“ - прекъсва го Кимон Георгиев и разговорът приключва.

Кендеров кметува три години и половина, лишавайки семейството си от чувствителен приход. Приема факта, че в този момент отечеството и пазарджиклии имат нужда от него.

 Докато четях биографията, написана от доцента при БАН Милен Куманов, ми се мярна съобщението, че е гласуван бюджета на пазарджишката Община. Изумление предизвика не само у мен определеното месечно възнаграждение от 2000 за общински съветник. За 200-250 часа работа и престой в пленарната зала един съветник ще получава на година 24 000 лева. По 100 лева на час! 500 лева на заседание! Преди 100 години  е било едно, днес е друго - убеждаваше ме един бивш общински съветник. Пък и всичко е законно, продължаваше общинарят, който освен Закона за движение по пътищата, друг закон не беше чел.

След като се убедих ,че разходването  на един милион лева за годишни възнаграждения на съветниците е факт, "жестокостта ми се сломи" и можах само да промълвя:."О, времена! О, нрави!"

Михаил ТОДОРОВ

Бъдещ кандидат за общински съветник


Свързани