Понеделник, 29 Апр 2024
 
Пазарджик

Приложение за заведения и места за настаняване донесе победата на Виктор и Николай

  11.04.2024 07:25             
Приложение за заведения и места за настаняване донесе победата на Виктор и Николай

Отличени са още социална мрежа, онлайн каталог за бижута, видеоклип за таланта и app за ресторантьорство

ПАЗАРДЖИК-БЛАГОЕВГРАД. Рекорден брой от 165 участници и 47 ръководители премериха знания и умения в XVI издание на Националното състезание по ИТ, чийто домакин бе VII СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград. През годините надпреварата се утвърди като престижен форум, даващ възможност на ученици от 5 до 12 клас да демонстрират своите познания, креативност и потенциал в няколко направления: „Компютърно моделиране“, „Уеб сайт“, „Интерактивна презентация“, „Мултимедийни клипове“, „3D моделиране“, „Самостоятелни компютърни приложения“, „Интернет приложения“. Темата на годината бе „Талантите“.

Осем ученици от ПМГ „Константин Величков“ с

ръководител Валя Малинова

взеха участие във вече утвърдената надпревара: Виктор Вукев и Николай Стоянов от 12д с проект „Гостополис“; Стефани Кочева от 12д и Таня Божкова от 11д с проект „Умелико“; Атанас Кордов 12б и Теодор Дичев 12а с проект „Оптима ресторанти“; Йоана Добрева 12д с проект „GemVogue“; Ая Кожухарова 12д с проект „Талантите“.

Резултатите от състезанието са повече от удовлетворяващи. В най-оспорваната и тежка категория - „Интернет приложения“, в която се бориха 30 проекта от цялата страна, отборът на ПМГ „К. Величков“ се представи повече от достойно. На Виктор Вукев и Николай Стоянов бе присъдено първо място, а два от екипите си поделиха четвъртото място. Става дума за екипите на Стефани Кочева и Таня Божкова и на Теодор Дичев и Атанас Кордов.

Всички пазарджишки ученици получиха грамоти за отлично представяне, заедно с

право да продължат своето образование без приемен изпит,

по ред определен от съответните университети в ТУ София, ЮЗУ Благоевград, УНИБИТ София.

Николай и Виктор участват в национални състезания и олимпиади от 8 години и всеки път се класират на едно от челните места. Те са ветераните на отбора, на които и малки, и големи се възхищават и подражават. Ето какво разкриват за проекта, който им донася признание на това състезание:

- „Гостополис“ е идеалното решение за всеки собственик на място за настаняване или заведение – вярват двете момчета. - Приложението цели систематизиране и оптимизиране на работата в тези обекти. Обхваща целия процес преди, по време на и след престоя, в който участват както клиенти, така и служители. И двамата ясно съзнаваме с колко задълбочен проект се захванахме, защото, освен обвързан с информационните технологии, той изисква и познаване на практиките и използваните терминологии в хотелиерския и ресторантьорски бранш.

- Този проект е апогея в тяхната състезателна кариера – допълва преподавателката им Валя Малинова. - Както отбеляза и журито на състезанието, той

далеч не е ученическа разработка, а професионално разработен проект,

отговарящ на всички съвременни изисквания и стандарти.

Следващите по „старшинство“ в отбора на ПМГ „К. Величков“ са Таня и Стефи. Те са състезатели от 7 години, но от една година са екип. Двете усмихнати момичета доверяват следното:

- Успяхме да се сработим много лесно и бързо и допълвайки различните си умения, успешно сформирахме нашия проект, наречен „Умелико“. Уеб приложението ни представлява отворена социална мрежа, целяща да преобърне представите на настоящото и бъдещето поколение за това какво означава да си „успешен“. С него искаме да покажем на хората една по-различна социална мрежа, в която „скролването“ е полезно, а прекараното време е на 100% ползотворно. Искаме да дадем среда, в която всеки, който има свое хоби или интерес, без значение от квалификациите, които е минал, да покаже своите знания и

да създаде своя собствена творческа среда, където да изразява себе си под формата на урок, статия или курс

Най-скоро присъединилите се към отбора са Теодор и Атанас. Те са ученици в 12 клас, но за първа година се явяват на състезание по информационни технологии и въпреки че са „новобранци“, стартът им бе летящ.

- „Оптима ресторанти“ е първият голям проект, с който се захващаме – разказват „новобранците“. - Идеята дойде през лятото, когато се запознахме с работата на сервитьорите и ресторантьорството чрез наши приятели. Тогава решихме, че едно приложение, което обединява клиенти, сервитьори и управители ще бъде от полза. Да се комбинират оценки, графици, екипи, кандидатстване за работа и много други аспекти на бизнеса беше изключително трудно и

трябваше да преодолеем самите себе си много пъти, за да успеем

Следващият участник от Пазарджик е Йоана Добрева. Тя се занимава от години с разработка на игри, но тъй като на това състезание нямаше такава категория, реши да се включи с проект в категория „Интернет приложения“.

- ,,GemVogue“ е не просто онлайн каталог за бижута, а пространство, вдъхновяващо потребителите да изразяват себе си. Tова е място, където се раждат идеи и вдъхновение за комбиниране на различни бижута, за създаването на  уникален стил. С GemVogue бижутата придобиват по-широк смисъл. Проектът не просто предлага продукти, а създава преживяване, което обединява ентусиастите на бижута и ги

вдъхновява да изразяват себе си чрез уникални комбинации

GemVogue е посветен на изграждане на връзка с потребителите и предоставянето на стилова дестинация, където индивидуалността е ключовата дума.

Ученици в ПМГ „К. Величков“ в Пазарджик се занимават не само с интернет програмиране, а имат и различни творчески интереси. За Ая Кожухарова това са графичният дизайн и фотография. На Националното състезание за ИТ тя се включи в категория „Мултимедийни видеоклипове“, а темата тази година беше “Талантите”.

- За пръв път участвах в такава категория, реших да пробвам нещо ново. И останах много доволна. Всички материали получихме на момента и нямахме право да използваме други. С моето видео се опитах да пресъздам гледната си точка относно термина „Талант“ и това, че, според мен, няма такова нещо. Според мен, обществото се опитва да оправдае и по някакъв начин да омаловажи дългогодишната работа на хората, които  са постигнали много. Няма такъв човек, който без усилия да създава успешни неща. Всеки успешен човек просто работи по себе си много и няма нищо магическо в това.

За мен думата „талантлив“ е еквивалент на „работлив"

Това се опитах и мисля, че успях, да покажа с моя видеоклип.

Всички ученици са категорични, че неуморният труд и постоянството са им помогнали да постигнат този добър успех, но без подкрепата, напътствията и мотивацията, с която г-жа Валя Малинова е успяла „да запали искрата“ в тях, е нямало да постигнат толкова добри резултати. Адмирации и искрени благодарности, г-жо Малинова не се уморяват да повтарят те. И отправят благодарности и към другите отбори от екипа, защото всички са споделяли един с друг съвети, ценен опит и са били достойна конкуренция.

Това е предпоследното състезание за по-голямата част от отбора по ИТ на ПМГ „К. Величков“ в този му вид. В началото на април се очаква националната комисия на олимпиадата по ИТ да обяви списъка с допуснатите до националния кръг проекти. Пожелаваме успех на всички. И да не забравят: „Успехът обича смелите“, както обича да им повтаря тяхната любима преподавателка Валя Малинова.

Мария ДЪБОВА


Свързани