Четвъртък, 02 Май 2024
 
Регионът

С минута мълчание бе отдадена почит на загиналите в хитлеристките концлагери роми започна отбелязването на Деня на ромите

  09.04.2024 16:18             
С минута мълчание бе отдадена почит на загиналите в хитлеристките концлагери роми започна отбелязването на Деня на ромите

СТРЕЛЧА. С концерт в големия читалищен салон на НЧ „Просвещение-1871“ на 8 април в Стрелча бе отбелязан Международнияj ден на ромите.

В началото на тържеството с минута мълчание бе отдадена почит на загиналите в хитлеристките концлагери роми.

В поздрава си към ромската общност в община Стрелча кметът инж. Георги Павлов отбеляза, че ромите активно участват в обществения живот, а стрелчани заедно, независимо от етническата принадлежност, работят за просперитета на родното място. Празникът бе уважен и от председателя на Общинския съвет инж. Иван Фингаров, който също отправи приветствие към ромите.

Концертната програма, с водеща Нанси Шопова, ученичка от IХ клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе богата и достави истинско удоволствие за присъстващите. Начало сложиха изпълненията на децата от ДГ „Д-р Стайко Стайков“ – групите "Бухалчета" и „Слънчо“ с ръководители Стоянка Тодорова, Петранка Иванова, Цветана Борисова и Петя Димитрова.

Учениците от НУ „Паисий Хилендарски“ поздравиха ромската общност с танци и песни под ръководството на своите творчески педагози Стефка Стефанова и Мария Бензарова.

Богатата музикална култура и виртуозност на ромите е всеизвестна, а частица от нея бе представена на празничния ден в Стрелча от Ангел Димитров и Младен Арсов – клавир и кларинет, както от добре познатото дуо „Ерови“.

(Зн)


Свързани