Пазарджик

“Миньоните“ ще възстановяват паметен знак за Васил Левски

  07.04.2024 07:51             
“Миньоните“ ще възстановяват паметен знак за Васил Левски

МАЛО КОНАРЕ. На благотворителен концерт-спектакъл ни кани група „Миньони“ от ДГ „Детство“ в пазарджишкото село. Инициативата е под мотото „България – това сме ние“ и цели възстановяването на паметната плоча за Васил Левски, указваща как през 1870 година той е основал Революционен комитет в къщата на Калофер Д. Натов. Децата неотдавна поднесли цветя пред паметния знак послучай 151-годишнината от обесването на Апостола и били силно развълнувани от факта, че Левски е идвал в тяхното село.

„Паметникът съществува от много отдавна в Мало Конаре. С изненада разбрахме преди година от директорката на детската ни градина г-жа Веселина Пеева за този факт и започнахме да водим деца на Деня на будителите и на 19-ти февруари. Състоянието на паметника ни провокира да направим тази инициатива. С набраните средства искаме да реставрираме и запазим автентичният вид на сегашния и да облагородим мястото. Вярваме , че трябва да пазим  паметта на нашите велики българи!“, заяви пред „Знаме“ Иванка Консулова. Тя заедно с колежката си в група „Миньони“ Лушка Костадинова организирала концерта с подкрепата на директорката и родителите.

Концертът ще се състои на 10 април от 17:30 часа в НЧ „Просвета – 1929“. Билетите са по 5 лева. Участват основно децата от група „Миньони“ и приятели. Деца, родители и преподаватели силно се надяват, че тази инициатива ще бъде вдъхновение за много хора. А в детската градина отдавна са убедени, че патриотичното възпитание е изключително важно за децата от предучилищна възраст.

(Зн)


Свързани