Регионът

Залесяват 60 дка на мястото на големия пожар край Калугерово

  06.04.2024 07:16             
Залесяват 60 дка на мястото на големия пожар край Калугерово

По план в горските ни стопанства са предвидени 306 дка с фиданки

ПАЗАРДЖИК-ЛЕСИЧОВО. Поетапно залесяване започна на мястото на избухналия преди 2 години голям пожар между Калугерово и Лесичово. В седмицата на гората Регионалната дирекция на горите и ТП „Държавно горско стопанство-Пазарджик“ трябва пролетно да залесят общо 60 дка в района между двете села, където през 2022 година в продължение на 3 денонощия изгоряха 1600 дка гора.

Залесяването се извършва изцяло с техника на държавното горско стопанство в областния град, както и с работници от предприятието, а в него се включиха и служители на Община Лесичово. Първите 35 дка вече са залесени.

Предвижда се да приключат в края на април. Засаждат се черен бор и космат дъб. Горските са доволни, че много добро естествено възобновяване на гората се наблюдава и към момента.

РДГ осъществява контрол на 12 горски стопанства и Учебно-опитно горско стопанство „Юндола“. На територията им за залесяване са предвидени 306 дка. До момента, освен залесяването в района на пожара край Калугерово, на територията на ДГС „Пещера“ е изпълнено предвиденото засаждане на фиданки – върху 13 дка площ. Във високопланинските стопанства залесяването ще стартира най-рано в средата на месеца.

(Зн)


Свързани