Понеделник, 29 Апр 2024
 
Други

Традиция стана влюбени да се сгодяват на “Дервиши Варвара“

  06.04.2024 07:24             
Традиция стана влюбени да се сгодяват на “Дервиши Варвара“

ВАРВАРА. Нова влюбена двойка се сгоди по време на кукерския фестивал „Дервиши Варвара“. Емил Стайков от старозагорското село Хаджидимитрово предложи брак на своята любима Марияна Тенева пред погледите на над 4000 души, препълнили селския стадион за петото издание на фестивала. Емил падна на колене и поднесе кутийка с пръстен и букет цветя на изненаданата Марияна под аплодисментите на околните. Изненадани бяха и организаторите от кметство Варвара и народно читалище „Селска пробуда-1927“, но бързо-бързо реагираха като поднесоха на годениците шампанско, плакет, грамота и парична награда. Специална награда – плюшено мече с юбилейната тениска на събитието, имаше и за Бебето на фестивала – облечената в народна носия 4-месечна Александрина, която се появи на бял свят от обичта на сгодилите се точно на това място преди година Александър Николов и Дарина Кирилова. Тогава 29-годишният Александър от ямболското село Чарган се обясни в любов на 21-годишната Дарина, а сега вече тричленното семейство също се радваше на поздравления от познати и непознати на фестивала. Център на вниманието бе и 7-годишният Георги, който същия ден навърши 7 години.

„Искането на ръката на любимата явно ще стане традиция на „Дервиши Варвара“, с усмивка коментира секретарят на НЧ „Селска пробуда-1927“ Иванка Трендафилова. „Но така и участниците ни ще се увеличават…“

Петото издание на фестивала, в атмосферата на който се потопи и екип на „Знаме“, бе рекордно по участие – 1400 души от 25 групи от цялата страна, включително и такива, вписани в националната система „Живи човешки съкровища“. Най-многобройната група бе тази на домакините – 140 души, от които повече от половината бяха кукери.

Празникът, който води началото си от 2018 г., бе организиран с подкрепата на Община Септември и частни дарители. Кметът на общината Васка Рачева поздрави присъстващите, както и кметът на Варвара Димитър Деянов, който обеща събитието догодина да е двудневно.

(Зн)


Свързани