Спорт

Григор вече се цели в титла от Големия шлем - убеден е тенис треньорът от Панагюрище Кристин Цветанков

  10.04.2024 08:03             
Григор вече се цели в титла от Големия шлем - убеден е тенис треньорът от Панагюрище Кристин Цветанков

И Дани Валвердо ми каза, че нашият тенисист е във възходяща линия

ПАНАГЮРИЩЕ. Председателят и треньор в ТК „Панагюрище“ Кристин Цветанков може с часове да анализира играта на Григор Димитров. Роден през 1977 г. в Панагюрище, от 12 години е в родния си град и развива тениса. 12 години бил и на Острова, където посещавал много турнири, черпил опит, събирал знания, завързвал познанства. Може би бил единственият българин на мача на Григор срещу Жил Симон на олимпиадата в Лондон през 2012-а. Бил на трибуните и на олимпийския мач на Пиронкова, редовен посетител на турнирите в Куинс и Уимбълдън…. Разговаряме с родения през 1977 г. панагюрски специалист за отличното представяне на първата ни ракета в Маями.

- Г-н Цветанков, очаквахте ли такива игри от Григор?

- Григор започна своя възход към края на миналия сезон, даже малко преди това. Изигра се един много силен турнир в Женева, на който загуби финал от Николас Джари. Този турнир беше АТР 250 и той в последния момент заяви участие. Доказа, че иска да се върне нагоре в ранглистата. И оттам насетне направи страхотен възход. Преди финала в Маями анализаторите много добре казаха, че двамата финалисти тук са най-добре представящите се тенисисти не само от началото на сезон, а за последните 6 месеца , и като статистика, и като резултати. Григор участваше във всички турнири почти до финалната фаза, след Женева. Вижда се една промяна, свързана най-вече с едно спокойствие, с мобилизация и концентрация. Защото той всичко го има и беше въпрос на желание и на помощ от неговите треньори

- Делгадо явно много е помогнал?

- Истината е, че той все по-често в последните турнири не е само с Делгадо, с Валвердо или с двамата, но и с баща му, което ми прави страхотно впечатление. Явно намира спокойствие и това му дава сили и мотивация. Успява да си намери начина за концентрация и мобилизация Казва, че просто се наслаждава на играта и макар това да е така, мисля, че той си беше поставил това връщане в топ 10 в ранглистата. За по-голямо самочувствие и увереност. Сега може да си постави по-високи цели за изпълнение, тъй като 32 години все пак е една възраст, на която примерно тенисист като Стан Вавринка взе първата си титла от турнир от Големия шлем. Вярно, че стана малко по-лесно след отказването на Федерер. Сега е на път да се откаже и Надал, а Джокович също е към края на ерата си. Но предстои да видим какво ще се случи. Трите основни имена, с които Григор трябва да се съобразява, са, разбира се, Алкарас, Синер, който в момента е в най-добра форма, и Медведев, който като стил на игра много затруднява нашето момче. Но направеното от Григор е изключително! И е плод само на неговите и на треньорите му усилия.

- Баща му дава сили, но ако има любима жена до него, това дали не му отнема силите?

- През 2017-а, когато влезе в Топ 3 след финалния АТР в Лондон, също имаше жена до него. Това е много относително. Сега му предстои турнира в Монако. Миналата година ходих на него – след недоброто му представяне в Маями. Турнирът се провежда 8 дни и аз отидох в първия ден, в неделята. Мястото на турнира представлява един много стар тенис клуб с дълбоки традиции и виждаш цялата му история, докато се разхождаш – снимки на победителите, на краля, под чието попечителство е надпреварата  -един  типично френски, бих казал, тенис клуб, в който Григор е като знаме. Защото той там живее и тренира. И разбрах, че той си е спечелил уважението и обичта на местните. Нито един от местните не каза нещо лошо за него. Казваха: „Той е един от нас“. Има една зона за треньори и играчи,ограничена за зрителите. Случайно попаднах на Дани Валвердо и обменихме няколко изречения. Аз му казах, че неговото влияние е много добро и Григор с него се чувства спокойно. И той каза: „Всичко ще бъде наред. Григор е във възходяща линия“.

- В Маями наистина ли Синер беше най-трудният противник или Григор беше изцеден след мачове с по-трудни съперници и по-малко време за почивка до финала?

- Много хубав въпрос. Да си представим как Григор влиза в този турнир не като фаворит – той няма история с този турнир, в него много рядко е минавал втори кръг. С формата, в която е, всичко може да се очаква от него. Но на големите турнири да изиграеш 7 последователни мача – срещу Зверев, Медведев, Алкарас и Синер, които го чакат. Дали е реалистично нашият да вземе всичките 4 мача? Абсурд, нали? Точно това му се случи тук – взе 3 последователни победи срещу топ тенисисти, включително и Хуркач. Това, което направи, е достатъчно. Синер е в по-добра форма, жаден е да отиде номер 1 в ранглистата и срещу него е човек, изиграл три много силни мача срещу по-високопоставени тенисисти и трябва да направи ново свръхусилие. Истината е, че имаше шанс в мача – едни две точки го пречупиха, в първия сет при 3:4 и 30:40 се удаде първа възможност да направи пробив, направи страхотен ретур, влезе хубаво в разиграване, получи предимство и избра да изиграе обратен диагонал с форхенд, който сантиметри не му стигнаха. Може би щеше да стигне до пробив, ако беше изиграл бекхенд и това щеше да му даде сили. Но след като стана 40:40 следващата точка я изигра по същия начин – явно тактиката му беше да натисне с форхенд по обратния диагонал, но не стана и това го пречупи... Но най-трудния му мач бе с чилиецът Алехандро Табило. Много е здрав физически и е неудобен заради лявата ръка – когато си грамаден и си левичар, при сервирането имаш голямо преимущество – подсечени сервиси, при които топките летят почти в рекламите.

- Какво стои зад кадър в тениса?

- Ние не виждаме нещата там. На кортовете всичко е много лъскаво и красиво, но е и изтормозващо, защото става въпрос за огромни пътувания, за огромен период от време, в който не със семейството. За тренировъчни процеси с пълна отдаденост, режими, програми и диети. Григор е минал през всичко това. Малко хора го разбират, но когато се прави график за една състезателна година, има пикове (турнири, на които се чувстваш по-уверен и можеш да си поставиш по-високи цели) и турнири, които дали от спецификата им или от мястото им в календара, не се чувстваш толкова силен. В случая не беше нито едното, нито другото – той реши да опита турнир, в който не му се беше получавало. И му се получи. Сега не се знае къде ще му бъде следващия пик. Ще има още, сигурен съм. Той успя да си оправи бекхенд страната, само му трябва физически да издържа серии от тежки мачове на големи турнири. Убеден съм, че целта му е да направи 7 последователни супер мача на голям турнир – и да спечели турнир от Големия шлем. Това ще го постави на още по-специална позиция в тенис обществото.

- Сигурно в Панагюрище все повече деца искат да станат като Григор?

- Исках да популяризирам този спорт за хората в Панагюрище, защото си обичам и града, и спорта. В Англия се учех, а тук завърших следдипломна квалификация в НСА с профил треньор по тенис, отделно направих всички стъпки за квалификация в системата ITF, за да мога да се занимавам с деца, изкарах трите модула и опитвах да организирам тренировъчен процес. В Панагюрище има хора, които играят. Многократно сме провеждали любителски турнири, но за да бъде достъпно за деца и да се готвят за състезания и турнири, организирани от БФТ, трябва да си тенис клуб. Затова през 2019 г. направихме общо учредително събрание, на което присъстваха над 20 души, и през 2020-а създадохме ТК „Панагюрище“. От 2014 г. провеждам тренировъчни занимания в Панагюрище. Засега липсва подходяща база в града. За да бъде лицензиран според изискванията на БФТ и да е част от спортния календар, като база трябва да има достъпност до минимум два корта в близост един до друг. В момента имаме един корт, наемам го, понеже е в хотелски комплекс. Предприел съм стъпки за предоставяне на място за изграждане на два корта – без помощта на Общината това не може да стане – освен че не евтина инвестиция, тя е с обществена полза. Вярвам, че ще се случи и тенисът ще е пълноценна част от спортната картина на града. Засега не готвим състезатели, но всяка година се записват нови деца и усвояват умения в тениса. По-големите печелят градските турнири, придобиха доста добро ниво, но за съжаление няма как да го измерим след като нямаме още лиценз за състезателни мачове.

Тенисът като популярност е трети в света след футбола и баскетбола – първи по гледаемост индивидуален спорт. Затова искам да го популяризирам в Панагюрище.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани