Понеделник, 29 Апр 2024
 
Регионът

Мерки срещу Африканската чума по свинете в община Стрелча

  04.04.2024 18:14             
Мерки срещу Африканската чума по свинете в община Стрелча

Във връзка със Заповед № РД 11- 734/22.03.2024 г. на  д-р Светлозар Патарински  - Изпълнителен директор на  Българска агенция по безопасност на храните относно усложнената епизоотична обстановка в Република  България  по повод  на  констатирано  огнище на болестта  Африканска чума по свинете в област Пловдив и опасността от разпространение на болестта,  Общинската епизоотична комисия взе решение за изпълнение на  следните мерки  на територията на община Стрелча:

МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ/ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ”АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ”/АЧС/ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СТРЕЛЧА

Задължения на собственици на животновъдни обекти/ЖО/за  отглеждане на свине:
1.Да  осигурят   добро ниво на мерките за био-сигурност:
•    съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете;
•    не допускат достъпа на диви птици;
2.Собствениците на животновъдни обекти/ЖО/ за лична консумация-”заден двор” да декларират отглежданите свине по вид и брой в съответното кметство и ги подадат за вписване в информационна система на БАБХ;
•    да не разрешават контакт на външни лица с животните;
•    да не изхранват на животните хранителни отпадъци от животински произход;
•    при констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да сигнализират кмета на населеното място.

Напомняме, че отглеждането на свине за лични нужди се разрешава само в регистрирани животновъдни обекти (ЖО – лично стопанство) по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, които отговарят на правилата за биосигурност. Населването с животни на регистрирания ЖО се осъществя след заявено искане от собственика към ОДБХ – Пазарджик. Прасетата за угояване трябва да се закупуват от свинекомплекси и/или регистрирани фамилни (малки) ферми, маркирани и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване до обекта на отглеждане (пътен лист).

При неспазване на изискванията, нарушителите ще бъдат санкционирани, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.

(Знв)


Свързани