Пазарджик

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камера

  01.04.2024 14:36             
Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камера

Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" цели придобиването на специализираната техника, която да се използва в цяла България и е от чувствителна важност за експедитивното локализиране на хора при планински инциденти, но и съкращава времето за издирване на пострадали, локализиране на пожари и наводнения, пренасяне на необходими медикаменти

 

От почти 10 години Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и засегнати от бедствия и катастрофи хора. През годините Сдружението участва в различни акции, в които издирва и открива хора в беда; локализира пострадали и осигурява безопасното им транспортиране до медицински екипи и органи на реда; участва в гасене на пожари и помощ при спасяване на пострадали граждани; подпомага разчистване след наводнения; помага при засаждане на дръвчета. Сдружението се включва активно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в началото на 2023 г., за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта. Групата приятели от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани, която се събира през 2015 г. постепенно се увеличава и днес вече наброява над 40 души с различен опит и професии.

Сред най-важните неща обаче, освен желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото обезпечаване. То има ключово значение за бързото реагиране и откриване на пострадалите.

 

Както писахме и преди в "Знаме", от Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" инициират дарителска кампания за закупуване на индустриален дрон с термална камера, който съкращава времето за издирване на пострадали, локализира пожари и наводнения, пренася необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи. Подобни устройства предоставят записи и кадри, които имат значимо приложение за спасяването на животи в усложнени условия - през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в сгради, на труднодостъпни тъмни и гористи райони. Дронът, който цели да закупи Сдружението, притежава високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има около 40 минути полетно време с един комплект батерии. Моделът е използван в много от европейските спасителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от специално приложение за безпилотни дронове за помощ при планиране и осъществяване на спасителни операции при извънредни ситуации.

 

За да може Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" да се сдобие с подобно устройство са необходими 26 000 лв. – сума, която е непосилна за доброволната формация. Затова членовете ѝ инициират дарителска кампания, с която да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и 3 тренировъчни акции на терен. Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с пилот на Сдружението.

 

Кампанията се организира в партньорство с Фондация BCause, на чиято платформа може да намерите информация за дарителската ни кампанията - https://rb.gy/ydp62d и DMS - https://rb.gy/8mx9k4

 

 

 


Свързани