Понеделник, 29 Апр 2024
 
Регионът

Димитър Бечев получи националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев

  01.04.2024 08:49             
Димитър Бечев получи националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев

Кулминацията на изявите, посветени на патрона на СУ „Нешо Бончев” - Панагюрище, по традиция бе връчването на националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев. Тази година за нейн носител бе определен Димитър Бечев.

Биографични и творчески данни за него  представи директорът на СУ „Нешо Бончев” Веска Барова на 28 март в голямата зала на Театър Дом-паметник. Тя припомни, че националната награда за литературна критика е учредена от Община Панагюрище през 2009 г. и изброи имената на всички, които са я получили.

Комисията, която определя носителя на отличието, се състои от представители на Министерство на културата, Съюза на българските писатели, Община Панагюрище и Фондация „Съкровищата на Панагерик”.

Наградата на тазгодишния носител Димитър Бечев връчи ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски. Той подчерта: За мен е огромна чест да съм тук, сред Вас, защото Вашият патрон – Нещо Бончев – е вдъхновение и пример за поколения панагюрци по пътя към знанието и успеха!... Господин Каменски поздрави Димитър Бечев и му пожела да продължава да е упорит изследовател. 

 

Бончевите празници приключиха с впечатляващия спектакъл „Приказка за стълбата… и още нещо”, подготвен от ученици  с ръководител Нистор Хаинов.

Гости на тържеството, освен г-н Каменски, бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов и зам.-кметът по стопанските въпроси Стоян Бодуров.

(Зн)


Свързани