Пазарджик

Решено: Безплатен престой на паркинга на болница “Хигия“ за първия час, но за пациенти

  28.03.2024 15:11             
Решено: Безплатен престой на паркинга на болница “Хигия“ за първия час, но за пациенти

ПАЗАРДЖИК. За първия час ще е безплатен престоят на паркинга на болница "Хигия" за автомобилите на пациенти. Това гласуваха на днешната сесия съветниците, като приеха предложението на кмета на общината Петър Куленски за актуализиране на концесионния договор.

"Хигия" е концесионер на паркинга от април 2009 година, а темата излезе на дневен ред поради изтичане на договора през следващия месец и искане за неговото удължаване. Изготвено е допълнително споразумение с приложена схема на паркоместата. В проекта на концесионера бе добавена нова алинея, в която се предвижда първият час престой да е безплатен за пациентите на болницата. Вметката е направера на базата на медико-статистически данни, съгласно които максималната продължителност на предоставяне на различни видове здравни услуги - лабораторни изследвания, медицински прегледи, консултации, манипулации и пр., е до 60 минути. След това таксата за час да е фиксирана и съответстваща на цената, която се заплаща за паркоместа в синя зона. Така срокът на договора бе удължен с 60 месеца - до 22 април 2029 година с актуализирано годишно концесионно възнаграждение.

Да припомним, че Община Пазарджик стопанисва четири обществени паркинга в центъра на града, където паркирането струва по 1,50 лева на час, след като разтрогна концесионни договори. Според изчисления на месечните приходи от четирите паркинга при 6-дневна работна седмица, постъпленията от паркомясто е средно 8,84 лева на ден, близо 186 лева на месец и около 2230 лева на година. Така при 9 места пред „Хигия“ се предполага, че приходите ще са малко над 20 хиляди лева годишно. Тази сума се разпределя между концедента и концесионера 1:2, тоест годишната концесионна вноска става 6688,71 лева.

(Зн)


Свързани