Пазарджик

Утре в Пазарджик! Виртуозът Лия Петрова с 300-годишна цигулка свири на наша сцена

  27.03.2024 14:10             
Утре в Пазарджик! Виртуозът Лия Петрова с 300-годишна цигулка свири на наша сцена

Уникален шанс не само за ценителите на симфонична и класическа музика да видят на живо младата виртуозна цигуларка Лия Петрова - едно от нашумелите имена на световната сцена и вече сред емблемите на съвременното българско цигулково изкуство.  Тя ще бъде солист на Симфоничния орестър под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. Началото на концерта е от 18:30 часа в зала „Маестро Георги Атанасов“, а както винаги, входът е свободен.

В програмата ще чуем Ян Сибелиус – Концерт за цигулка и оркетсър, ре минор, оп. 47, и Едуард Елгар – Вариации „Енигма“, оп. 36.

Родената през 1990 г. Лия Петрова доскоро свиреше на Helios – великолепен инструмент, произведен в Кремона през 1735 от ученика на Страдивариус Карло Бергонци. Сега обаче замени любезно предоставената от щедри спонсори цигулка с още по-класна.

- Имам много голям късмет, тъй като моята цигулка, с която свиря от 4 месеца, е един прекрасен инструмент, изработен от  Гуарнери дел Джезу (по-известен като Джузепе Гуарнери, б.р), който е най-добрият лютиер заедно с Антонио Страдивари на всички времена. Цигулката ми е няколко пъти по-хубава от тази на Бергонци, която също беше страхотен инструмент - така че съм щастлива – защото цигулката е моят глас – сподели пред „Знаме“ виртуозната цигуларка. Тя се надява зала „Маестро Георги Атанасов“ утре да бъде пълна.

Лия Петрова e родена през 1990 г. в семейство на български музиканти. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт“ за най-млад артист на ЮНЕСКО. Учила е при Огюстен Дюме в Брюксел, Антие Вайтхаас в Музикалната академия „Ханс Айслер“ – Берлин и Рено Капюсон във Висшето училище по музика – Лозана. Понастоящем живее в Париж.

Носител на множество световни награди от международни конкурси като „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и др. Като камерен музикант, Лия Петрова се изявява на множество престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерич и приятели“ в Атина, където през 2011 г. си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. През 2016 г. талантливата българка спечели Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен“ в Дания.

Лия Петрова се радва на признанието на международната преса – Лондонският „Sunday Times“ се възхищава на нейния „прекрасен звук – зрял и сребрист, фразиращ с величествена широта“, „Pizzicato“ в Германия също квалифицира звука ѝ като „сребрист и чист“, а „Gramophone“ възхвалява изключителното ѝ  „тонално разнообразие в чудесен диск“. „The Strad“ е впечатлен от  нейната „естествена виртуозност“,  а списание „Classical Music“ намира интерпретацията ѝ на концерта от Нилсен  за „изумително добра“ и „силно лирична“, пише за Лия Петрова Аделина Александрова.

Интервю с Лия Петрова четете съвсем скоро на страниците на вестник "Знаме".

(Зн)


Свързани