Други

Майката на убития Ангел Здравков е сред 43-та достойни българи на 2023 година

  26.03.2024 10:51             
Майката на убития Ангел Здравков е сред 43-та достойни българи на 2023 година

Майката на убития Ангел Здравков от Пазарджик - Михаела, е сред 43-та нови членове на клуба “Достойните българи”, където вече са 875 с големи сърца. Днес на церемония в НДК вестник "24 часа" чества добротворците на 2023 г. на специална церемония.

"За 21-а поредна година представяме историите на достойни българи, които ни вдъхновяват да вярваме в доброто и да го разпространяваме. От 2003 г. до днес инициативата “Достойните българи” не просто отличава герои, а дава гласност на истински ангели, които напомнят за силата на човешкото сърце и нуждата постоянно да се докосваме до доброто и солидарността. За тези 21 години отличихме общо 832-ма наши сънародници, спасявали човешки животи, защитавали справедливи каузи, помагали на хора в нужда, без да искат нещо в замяна. Днес ще отличим още 22 истории с 43-ма българи. Така в клуба на добротворците ще са вече 875 души с големи сърца. “Достойните българи” е повече от инициатива - тя е кауза, тя е знак, че виждаме и ценим качествените хора, които заразяват с вдъхновяващия си пример", казват организаторите.

Ангел Здравков

Майката в черно Михаела Здравкова направи по Коледа над 600 мечета, за да подари парите от продажбата им на сираци. Въпреки огромната си загуба Михаела вярва, че всички трябва да отворим сърцето си за доброто.Нейният син - 21-годишният Ангел, бе намушкан смъртоносно в Пазарджик от 18-годишния Николай Райчев в края на септември миналата година. Да припомним, че Райчев наскоро бе с променен обвинителен акт от Окръжната проуратура и сега обвинението е за предумишлено убийство по особено мъчителен начин за жертвата. 

 

Ето кои са останалите нови членове на клуба:

Сред другите добротворци в "Достойните българи" са създадената от родители, загубили децата си при трагични катастрофи, фондация "Ангели на пътя". Те са отдадени на каузата нито едно дете повече да не загуби живота си на пътя. И за законови промени, които да не позволяват на убийците зад волана да избягат от правосъдие. Активността на всички неуморни майки, сред които , доведе до по-бързи резултати от пробите за употреба на наркотици на шофьори. А МВР внесе законови промени за по-бързо и по-строго налагане на наказанието на тежките пътни нарушители.

"ПоетиТе" заразиха с любими стихове - в проекта, създаден от Диана Алексиева, участват любими на българите артисти - Владо Пенев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Бойко Кръстанов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Луиза Григорова Макариев, Иван Бърнев, Весела Бабинова и маестро Антони Дончев. "ПоетиТЕ" представят най-хубавите и любими български стихове и разпространяват духовността и красивите думи по нов и креативен начин сред широка аудитория.

За български църкви в Европа се бори средноевропейският митрополит Антоний. Благодарение на усилията му са придобити и осветени български православни храмове на много места на Стария континент, сред които Берлин, Виена, Хамбург, Щутгарт, Хага и Лондон.

Фондацията на Стилиян Петров даде надежда на болните от рак у нас - дари впечатляващите 585 000 лева за медицинско оборудване и животоспасяваща апаратура за 10 болници в помощ на пациентите, болни от рак. Забележителното дело бе инициирано от легендарния ни футболист, който лично организира вълнуващия Мач на надеждата на 6 септември. Само този мач събра и над 200 000 лева, предназначени за подпомагане на нуждаещи се пациенти, а отделно и над 23 000 лева за лечението на легендата Петър Хубчев.

Татяна Попова допринася за възстановяването на Троянския и Бачковския манастир, както и за реставрацията на Челопеченския манастир в памет на покойната монахиня майка Юстина. И не само това - тя дарява за църкви на Видинската митрополия и осигури финансиране за изографисването на Софийската митрополия. Има принос и за закупуването и иконописването на българския православен храм "Св. Бонифаций" в Щутгарт.

Актрисите Мария Черкезова Таня Георгиева, вдъхновени от репортаж, описващ лошите условия в детското отделение в Университетската болница в Стара Загора, актрисите Мария Черкезова и Таня Георгиева по своя инициатива и със собствени средства изрисуваха с приветливи и весели сюжети стените в отделението на лечебното заведение.

От Чикаго Васил Байрактаров щедро помага на Црънча, Доспатско, макар и емигрант в САЩ - построи спортен парк за над 1 млн. лв. в доспатското село Црънча. Освен това изгражда и игрище за минифутбол, за тенис и волейбол, както и многофункционална сцена и голям детски парк. Помощта му достига и до местното училище. Байрактаров е сред най-щедрите дарители и в Чикаго, където непрестанно подпомага български училища и културни събития. От 14 години финансира и тържественото отбелязване на националния празник 3 март.

Мира Добрева сочи камерите на БНТ към теми, които вдъхновяват - в предаването "Отблизо", и насочва светлините към проблемите на отхвърлените от обществото хора и разказва за "Столетниците".

Актьорът Филип Буков предпази пешеходци - те му върнаха усмивка, шофьорът го руга- Но Буков спаси майка и бебе на пешеходна пътека в София. Всъщност той често прави това - да препречва с мотора си пътя на коли, чиито шофьори не виждат пресичащи пешеходци.

Магърдич Халваджиян и Ники Кънчев с тв предавания със смислени каузи за деца -  "Стани богат" с епизод в подкрепа на програмата "Топъл обяд" на Българския червен кръст, а участие в него взеха три двойки любими лица от екрана. Така бяха осигурени над 86 000 лева, което се равнява на над 21 500 пакета "топъл обяд" за учениците в нужда. Каузата на "Като две капки вода" с продуцент Магърдич Халваджиян в издание с УНИЦЕФ-България събра 285 000 лева за "ЗаКрила на всяко дете" за превенция на децата от насилие във всичките му форми.

42-годишният Георги Пеев от Хасково е първият човек в света, който с присадено сърце и бъбрек изкачи най-високия връх в Африка в планината Килиманджаро - Ухуро, висок 5892 метра. Георги искал да докаже на себе си и на света, че и хората с трансплантации са пълноценни.

Със светкавична адекватна реакция криминалистът Георги Гюрушев от полицията в Търговище спаси бебе, спряло да диша. Майката на спасеното момченце споделя: "Ако не беше Георги, сега малкият ми син нямаше да е жив".

Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър, поде инициативата за събиране на средства за бюст-паметник на Стоян Омарчевски - министър на просвещението, въвел големи и важни реформи. Сумата вече е събрана.

11-годишната Михаела Тодорова от Долна Оряховица за трети път дари косата си за изработване на перуки за онкоболни в неравностойно положение. Цветан Веселинов и синът му Самуил от Враца също дариха косите си на онкоболни, за да се почувстват като всички други хора. Неразбран от съучениците си, седмокласникът се преместил в друго училище, не съжалява за жеста си.

Пещерният спасител Тодор Иванов от клуб "Стринава" в Дряново вади иманяри, пострадали в пещерите, и учи деца на пещерно дело. Миналата година той участва в спасителната операция след разрушителното земетресение в Турция. Заедно с Владимир Георгиев и Димитър Христов и още 15 доброволци от "Пещерно спасяване" беше в екипа събрал над 200 пещерняци, който спасяваше американския спелеолог Марк Дики, бедстващ на 1040 м дълбочина в пещерата Морджа – история, от която се вълнуваше цяла Европа. 

Специалитет на Емил Митев от Би Ти Ви са заплeтените и конфликтни истории. Една част от своята работа обаче приема като кауза. Това са репортажите, свързани с пътната безопасност. През последната година той направи десетки репортажи – разследвания и експерименти, с които иска да каже "Спрете лудостта по пътищата".

Двама млади футболисти - Славен Москалев и Цветомир Цанев, намериха на летището във Франкфурт голяма сума пари и я върнаха на техните собственици. 6500 евро била сумата, която спортистите открили случайно на летището. Нито за момент не се поколебали, че трябва да намерят хората, които са изгубили парите, и да им ги върнат.

Вероника Димитрова, част от екипа на "Здравей, България" на Нова телевизия, е автор на разследвания и социални репортажи за несправедливост срещу невинни хора. В авторската рубрика тя направи впечатляващи разследвания, сред които за пенсионерка, прехвърлила апартаменти на измамници, търговия и рекет с гробни места, имотни и строителни измами, злоупотреби на мними ясновидци и нарушения в здравеопазването.

(Зн)


Свързани