Регионът

Изложбата „Различен свят“ – вдъхновено пътуване през светове, легенди, чувства и емоции

  26.03.2024 09:44             
Изложбата „Различен свят“ – вдъхновено пътуване през светове, легенди, чувства и емоции

ПЕЩЕРА – ПАЗАРДЖИК. До края на седмицата, в пещерската галерия проф. „Веселин Стайков“, може да разгледате изложбата „Различен свят“ на художниците от Пазарджик Мария Баракова и Димитър Стоименов. Изправен пред акварелите им, зрителят като с "Машина на Времето" пътува в светове, легенди - забравени или погледнати през ключалката на спомена сюжети.

Димитър Стоименов изписва "Забравени кодове", припомня ни митовете "Копието на Марс" и "Огледалото на Венера", интерпретира образа на "Нике" , споделя с нас своя "Различен свят" и други.

Мария Баракова пък е подредила композициите си като "вагоните на експрес" с чувства и емоция, носещи се по линията на творческия дух. Нейните творби със заглавия "Младост", "Сила", "Мъглите", "Гостенка", "Родопско село", "Росица", "Там край тихата Марица", "Цветните лъчи на светлината" са наситени с чувства и спомени. Те докосват сетивата и напомнят на аромати от "различни светове".

- Всъщност не темите са най-важни. Акцентът в изложбата са красивите моменти на жива радост от живота и кодираната мисъл в онези легенди и митове, пренасящи през времето красотата на жената, носител на безброй алегорични и цивилизационни образи – обясняват авторите.
Мария рисува със светлина и спонтанната емоция на момента, с кратка и съдържателна мисъл, картините й са като хайку. Докато в тези на Димитър се вижда и усеща процесът на живописване, емоционалната наситеност, вниманието към детайла и символиката в образи и сюжети.
Откриването на изложбата преди няколко седмици още се помни в Пещера. Безспорно принос за това имат вдъхновените и красиви изпълнения на Мандолинна формация "Елена Генова" в Пазарджик. Музикантите изненадаха със специален музикален поздрав всеки от двамата автори. А Илия Митрев – ръководител на формацията беше подготвил за Мандолинната формация аранжимент на песента "Различен свят" по текст на Димитър, написана за групата "Voice and Fingers" , на която той е съосновател и бас китарист.

Двамата художници изпратиха благодарствен адрес до кмета на Пещера Йордан Младенов.

Градът е известен със своите мецанати и многото ценители. Изложбата на Мария и Димитър определено се хареса, като доказателство за това е, че няколко картини вече намериха своя нов дом. Освен това, двамата художници даряват една от творбите си на галерията.

За 2024 година пещерската галерия е първата авторска дестинация на Мария Баракова и Димитър Стоименов. Следват Пловдив, Благоевград и Двореца в Балчик.

(Зн)


Свързани