Регионът

Още преди век сме ползвали машина за сладолед, самобръсначка на ток и прахосмукачка

  21.03.2024 07:26             
Още преди век сме ползвали машина за сладолед, самобръсначка на ток и прахосмукачка

Заповядайте да разгледате домашната техника при навлизането на електричеството

СТРЕЛЧА. През първата половина на XX век домашната ютия, сешоарът, прахосмукачката, кафе машината и мъжкия комплект за бръснене са били доста различни - и по размери, и като визия. Дори в онези години обаче заможните градски семейства са притежавали ръчен миксер, пералня с ръчно задвижване „Спътник“, машина за рязане на юфка и друга за приготвяне на домашен сладолед.

А ако се чудите как са изглеждали всички те, може да ги разгледате в Историческия музей в Стрелча между 14 и 31 май. Защото тогава там гостува изложбата на Националния политехнически музей

„Техниката у дома през първата половина на XX век“

- Представят се над 50 различни уреда от бита на българите, ползвани през първата половина на миналия век - времето на навлизане на електричеството в живота и на идеята за функционално обитаване на дома - уточниха за „Знаме“ от музея в Стрелча.

След любопитните експонати са още електрическа прахосмукачка „Vampyr“, производство на AEG от 20-те години, електрическата печка за отопление, пералня с ръчно задвижване, шевна машина на същия принцип, при това - с възможност за оверлог и тегели, чугунена тенджера под налягане. Не липсва и колекцията от разнообразни приспособления, с които

дамите и господата преди 70 години са поддържали външния си вид

Например един от първите модели електрически самобръсначки, в комплект с уред за заточване на ножчетата, както и джобно фенерче „Сила“.

Със сигурност ще ви направи впечатление и техниката, служеща за организиране на домашни забави. Ще разберете как тя не само е помагала за приятното прекарване на свободното време, но е и участвала в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления.

- Някои от експонатите са свързани с ежедневните дейности - готвене, чистене, гладене, пране и т. н., а други - с хобитата, грижата за външния вид, с приготвянето и консумирането на любими храни и напитки и други, разкриха още от музея в Стрелча. И допълниха:

- Идеята е

публиката да се въведе в атмосферата на ежедневието на българите от онези години,

да се покаже, че битовата техника активно присъства в типичния живот на градските фамилии и че именно тя определя един добър за времето си стандарт на заможните българи.

В изложбата също така са включени подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса, които илюстрират промяната на ежедневието в града.

Мила ТОДОРОВА


Свързани