Други

Пианистът от Септември Георги Василев е номиниран за млад музикант на годината в националната анкета на БНР

  18.03.2024 13:52             
Пианистът от Септември Георги Василев е номиниран за млад музикант на годината в националната анкета на БНР

Всеки може да го подкрепи, ето как

Талантливият млад пианист Георги Василев е включен в националната анкета на БНР за избор на „Млад музикант на годината“. Може да го подкрепите на следния линк:

https://bnr.bg/horizont/page/muzikant-na-godinata?fbclid=IwAR15s478YNUCmjvSYju7CAeVNFTxFLGQfOj1hXEUaXbVIMTpJDZBJeiHqd0

За пианиста Георги Василев

Роденият през 2000 г. Георги Василев завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София със специалност пиано в класа на Дарина Кантарджиева. В периода 2017-2019 г. усъвършенства своите умения и при известния пианист проф. Людмил Ангелов в Нов български университет.

През 2022 г. защитава с отличие бакалавърска степен по пиано в класа на знаменитите педагози проф. д-р Катажина Попова-Зидрон и д-р Павел Вакареци в Музикалната академия в град Бидгошч, Полша.

Лауреат е на национални и международни конкурси, между които "Млади виртуози"- София, "Панчо Владигеров" - Шумен, "Надежди, таланти, майстори" - Добрич. Изнасял е и участвал в рецитали, в рамките на "Зимни музикални вечери", "Варненско лято", "Пиано екстраваганца". Бил е солист под палката на диригенти като Григор Паликаров, Станислав Ушев, Овидиу Балан и др.

Миналата година пък получава първа награда в категорията за пианисти от големия и много престижен Конкурс за полска музика, провел се през юни в град Жешов. Както и специална награда за изпълнение на концерт на полския композитор Милош Магин за пиано и оркестър – отличия, които му отварят нови врати.

По време на различни майсторски класове е имал възможността да работи със световноизвестни изпълнители и преподаватели като Дмитрий Башкиров, Кевин Кенер, Алексей Головин, Ян Бартош, Виктор Чучков, Хинрих Алперс. Свирил е във Варшавската филхармония, с Локската филхармония и други.

Той е син на свещеник Йордан Василев - председател на храмовото настоятелство на църквата "Свети Харалампий" в Септември.

За националната анкета

Предаването „Алегро виваче“ на програма "Хоризонт" провежда национална анкета сред слушателите на БНР за избор на българския „Музикант на годината“ в класическите жанрове от 1991 г. Наградите имат за цел да отличат най-значимото в музикалния живот у нас през изминалата година.

33-тото издание на допитването e с нов регламент:

Слушателите направиха своите предложения в пет категории:

  • Музикант на годината

  • Млад музикант на годината 

  • Ансамбъл на годината

  • Музикален проект на годината

  • Музикален педагог на годината

7-членно специализирано жури разгледа предложенията и от тях определи номинации в петте категории.

От 1 до 31 март 2024 г. можете да гласувате за номинираните музиканти, ансамбли и проекти, а онези от тях, които имат най-много гласове, ще бъдат обявени за победители в анкетата.

“Знаме“


Свързани