Регионът

Рогачи, кукери и джомали гониха злото в аванс преди Сирница

  16.03.2024 06:59             
Рогачи, кукери и джомали гониха злото в аванс преди Сирница

В нашата област кукерските традиции около и на Сирни заговезни са силно застъпени, но някъде ще се проведат за първи път. Много мегдани по традиция се оказват тесни от дошлите отблизо и далеч при корените си – да се полюбуват на кукерските костюми и да поискат прошка от близките си. Заради дните на траур заради кончината на патриарх Неофит празничните програми на много места няма да се състоят, но е добре да припомним ритуалите в това време на годината.

Рогачовден

С ритуала „Рогачовден“ на Месни заговезни започва серия кукерски празници в община Панагюрище и продължават до Сирни заговезни. На този ден младежите правят - рогач (името му идва от елените - рогачи). Огъват се пръти, прави се кочия и се покрива с "козинява черга", под чергата по прътите се завързват звънци.

Рогача се носи от 10-12 младежи. Около него играят цигани и дервиши - основно мъже, които са облечени в животински кожи и го пазят.

В село Оборище

на 10 март стотици малки и големи кукери се включиха в празника, организиран от кметството, фирма „Фаиър” ООД, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кукерска група „Рогач”. В шествието се включиха общо 6 колоритни групи освен домакините  - „Златните кукери“ от Челопеч,  „Расник”- Пернишко, „Домлян”- Карловско, „Прибой”- Радомирско и част от групата на Семчиново обходиха селото с танци и наричания за здраве. Наред с основните образи Рогач и Джумал, имаше и поп, булка и младоженец, шафери, циганки, мечка, орачи, сеячи. Сред гостите на празника бяха народният представител Стефан Мирев и общинският съветник от ПП ГЕРБ Никола Белишки. Поздравителни адреси имаше от ВрИД кмета на община Панагюрище Петър Каменски и председателя на Общинския съвет Иван Лалов. „Бъдете здрави, да посрещнем пролетта, да творим и да са успешни начинанията на всички ни“, каза кметът на Оборище Милко Ангелов и изрази специална благодарност на инж. Христо Дураков от фирма „Фаиър“.

С ритуала на Месни заговезни започна серия кукерски празници в община Панагюрище - в Бъта, Елшица и Попинци.

„Ортушка“-та в Септември

също отбелязва в аванс празника. По традиция множеството се събира за специално подготвения ритуал ден по-рано от официалния празник на прошките. Открай време септемврийци изпреварват настъпването на Сирни заговезни, за да може на следващия ден да го честват официално по квартали и махали, както обичаят по този край повелява. Около огъня ще играят кукерски групи не само от Септември, но и от Ветрен, Варвара и Виноградец. Има и празнична програма.

В Лесичовско

подгряването за празника дойде с Деня на голямото дрънкане в Калугерово на 9 март, когато момичета и момчета със звънци обиколиха селото, за да предизвестят, че следващата седмица е Джомаловден. Там го изговарят и изписват с „о“, по примера на възрастните хора. За Сирни заговезни тук чакаха групи от Драгичево и Ковачевци със съдействието на кметството и Общината. В Церово шествието също се стягаше и се чакаше гостуваща кукерска група – от Кошарево. Приготовления вървяха и за ритуала в общинския център Лесичово и в Динката. Да припомним, че лесичовският Дервишовден е вписан в националната система „Живите човешки съкровища“ , а тук приготовленията за празника започват… от предходната Сирница.

В ранната утрин на

Джомаловден

из цялото село се носи бурния звън на чановете и хлопките.

Излизат да играят джумалите/джомалите и да донесат берекет през новата селкостопанска година. Те са облечени в кози кожи. На главата си имат качул с маска от разноцветни парчета плат. На кръста си джумалите закачват два вида звънци: чанове, направени от бронз, и хлопатари от бакър. В ръцете си носят дървени саби или волски опашки. Магическите действия на джумалите са свързани с трудовата дейност на хората и тяхната надежда за плодородие и богата реколта. Клатушкането означава тежко жито на полето. Падането на зeмята е пожелание за тежка жътва. Когато джумалът те удря със сабята, е за здраве, а когато докосва жените и дръвчетата с волската опашка, е на плодовитост. Звънците прогонват болестите и злото, а ако те прескочи джумал, на здраве е.

Във Велинград

подготовката по събирането на хвойната и подреждането на гаганиците започва още от рано сутринта, а вечерта на много места в града традиционно освен огньове се извиват и празнични хора. Във всяка махала има организатори, които подготвят празника. В квартал Чепино събирането край огъня трябваше да бъде пред хотел „Клептуза”, ас гост-изпълнител на събитието - обичаният народен певец Янко Неделчев. Но и тук тържествата богично бяха отменени.

А тази година

Община Пещера за първи път в историята на града също трябваше да представи колорита

и емоцията, която кукерите носят. На 16 март, в навечерието на Сирни заговезни, в общинския център се чаксаха кукери от село Прибой, Радомирско и народната певица Светла Дукатева. Тъжната вест от Светия синод отмени празничните тържества, но вътрешнто пречистване и хамкането за здраве във всеки дом на Сирница е пожелателно.

„Знаме“


Свързани