Пазарджик

Спешно! Реставрират стенопис в къщата на Доспевски

  14.03.2024 07:56             
Спешно! Реставрират стенопис в къщата на Доспевски

Застрашен е от разрушаване - обследват и конструкцията на емблематичната сграда

ПАЗАРДЖИК. Застрашен от разрушаване е стенописът „Четирите посоки на света“ в една от стаите на родната къща на художника Станислав Доспевски, научи „Знаме“. Преди месец специалисти от едноименната галерия забелязват пукнатина на изображението, нарисувано на тавана и уведомяват институции, имащи отношение към опазването и съхранението на емблематичната сграда.

Две комисии посещават обекта и разпореждат мерки

за спасяване на художествената ценност. Първата е по Закона за културното наследство с участие на представители на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към Министерството на културата – Пловдив. Тя нарежда временно аварийно укрепване на стенописа. Следващата, със заповед на кмета на общината Петър Куленски, констатира изпълнение на предписанията и дава насоки какво следва да се прави оттук насетне.

Къща музей „Станислав Доспевски” е единственият в България дом – музей

на възрожденски художник и е сред стоте национални туристически обекти . Сградата е построена през 1864 г. по проект на Станислав Доспевски от прочутите брациговски майстори, и е в стил характерен за периода на Възраждането. На фронтона й е изписано: ”Притяжание Станислава Д. Доспесково - Самоковца, 1864”. В салона на къщата Доспевски рисува и стенописите “Смяна на стражата пред императорския дворец в Петербург”, “Площада на Пушкин в Одеса” и “Протока “Златният рог” в Цариград”. Именно в дома на Станислав Доспевски

са се уреждали първите сбирки на вътрешния революционен комитет и на първото женско дружество в България

- “Просвета”. През 1945 г. къщата е дарена от втория син на художника - Борис Доспевски. Обявена е за музей през 1952 г., а през 1964 г. за паметник на културата. С Решение № 50 от 2 август 1966 г. на Окръжния народен съвет в Пазарджик, къщата-музей се обединява с Художествена галерия „Станислав Доспевски”.

- Няма опасност от нарушаване целостта на рисунката

- каза Леон Бабачев, директор на галерия „Станислав Доспевски“. - Видимо няма течове и нарушение на конструкцията, но дали е така, ще покаже предстоящото обследване на сградата, строена през 1864 г. През 1964 г. е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение. Последната реставрация е от 1979 г., преди откриването на музейната експозиция.

Засега няма нищо фатално, но времето си казва думата – ретушът е поддал и пукнатината се отваря.

Става дума за окачен таван,

по-нисък от таваните в другите стаи. Измазан е с вар и върху варта е стенописът, поясни директорът.

Той благодари на кмета на общината Петър Куленски за бързата намеса за решаване на проблема. Вече има сключен договор между Общината и екип от специалисти – арх. Георги Цапков и художника-реставратор Николай Чолаков.

- Надявам се къщата да се укрепи конструктивно със

запазване автентичността на паметника

- вярва директорът. - Мерките предвиждат анализ на обекта и изготвяне на проекта за реставрация и консервация на повредените части. Заложен е и 6-метров сондаж до канала, анализ на почвата и каква е кореновата система на растителността около къщата, в какво състояние са водните шахти и други.

Общината като собственик на имота ще осигури средства, за да върне къщата възрожденския си блясък отпреди 160 години. Тя е единственият в България дом-музей на големия възрожденски художник Станислав Доспевски, припомни Леон Бабачев.

Какво казаха специалистите по темата?

Брациговският архитект Георги Цапков живее и работи в София. Той сподели:

- Много е рано да се дават точни диагнози за архитектурното състояние на сградата. Засега проблемът е овладян, благодарение на навременната намеса на директора на галерията Леон Бабачев, реагирал адекватно по Закона за опазване на архитектурното наследство. Родната къща на Доспевски има няколко характеристики, които я правят уникална – това са стенописите и архитектурата отвън. Неща, позагубили се във времето.

В срок до около месец ще установим какво се случва със сградата и ще приложим решение за укрепването й. Първо ще установим в каква посока са външните въздействия, като технически хванем повече параметри. Защото много неща са се събрали на едно място –

водният канал, видът на почвата, минали строителни намеси

Ще търсим причината – дали тя е съвкупна или конкретна.

След резултатите ще имаме цялостна картина за състоянието на къщата. В работата си предвиждаме да опазим това, което е ценното към 21 век, другото са реплики, които само ще се реконструират. Засега тревожност за ценния паметник на културата няма, заключи арх. Георги Цапков.

Колегата му – художник-реставраторът Николай Чолаков от Пазарджик, е син на Атанас Чолаков, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик“.

- Става дума за

аварийно състояние на стенописа

на тавана на една от стаите на къщата – каза Николай Чолаков. - При реставрацията на стенописите са ползвани материали, различни от оригиналите. Тогава са отстранени слоеве боя, правен е ретуш, преминал в рисуване в голяма част от картината, което не е допустимо. След художественото обследване, ще подготвим становище и проект за това къде какво ще се прави за укрепване на картината - допълни художникът.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани