Пазарджик

Театрален проект вдъхнови младежи – те продължават

  09.03.2024 08:05             
Театрален проект вдъхнови младежи – те продължават

ПАЗАРДЖИК. Препълнената зала на Младежкия дом бурно аплодира театралния дебют на 20 младежи в представлението „Посещение на млада дама“ от Зденек Подскалски. Те се обучаваха в актьорско майсторство по проект на сдружение „Младежка инициатива за развитие“ и неслучайно проектът носи името „Пазарджишки чешити“ (писахме за това ТУК). Хареса им. Момчетата и момичетата сега са на крилете на еуфорията и са гладни за още и още изяви на сцена.

- Това си мислехме – когато нещо е успешно, нека да продължи и без финансиране по проект.  За 5 месеца с много жестока концентрация едни млади хора, неизкушени дотогава от театъра, изведнъж прегърнаха инициативата и се раздават на макс. Защо да не продължат? Пък ние междувременно ще кандидатстваме за такъв, за да има устойчивост на този успешен модел – коментира ръководителят на проекта Емилия Русинова. - Най-подходящо би било тази трупа (тя е отворена за всички желаещи млади хора) да бъде под егидата на Младежкия дом, но тъй като там вече има театрална школа, това би се явило като конкуренция. А това не е идеята – ние искаме

да предложим алтернатива, която да добавя стойност към театъра като цяло,

а не към конкретната трупа, която успешно представи пиесата. Децата са на седмото небе! 250 човека дойдоха да ги гледат и те възкликваха: „Леле! Ние толкова хора никога не сме виждали на каквото и да било събитие!“.

Справиха се чудесно. Публиката съвсем не беше от „родители и баби“ – напротив, имаше страшно много млади хора, имаше учители, имаше хора, които просто са минавали наблизо и като са видели тълпата отпред, са се изкушили да влязат. И тези 250 човека така се забавляваха… Нашето притеснение беше дали публиката ще се смее там, където очакваме, дали ще ръкопляска точно там, където сме дали акцент. И те реагираха на точните реплики, на кулминацията… Беше просто невероятно! Всички се забавлявахме – разказва г-жа Русинова. Покрай всички поздравления, суперлативи и горещи емоции тя решила

да осигури още изяви на ентусиазираните театрали

Така в края на месеца трупата на „Младежка инициатива за развитие“ ще изиграе представлението в програмата на театралния младежки фестивал „Океан от любов“ в Пазарджик, а на 13 април ще излязат на сцената на НЧ „Просвещение-1871“ в Стрелча.

- На фестивала нашите деца ще опознаят други трупи от техни връстници и стискаме палци това да им е летящ старт. В Стрелча пък всичко ни е предоставено безплатно.

Залата там е просторна - събира 400 души,

а стрелчанската публика има афинитет към театъра – нашият актьор Иво Русев от години работи със самодейците там, даже сега подготвят едно много интересно представление. А кметът на Стрелча инж. Георги Павлов е много деен човек, отворен към подобни инициативи и ни съдейства и подкрепя, както и читалищното настоятелство, и местни хотели… Харесват ни, пък и ние си имаме стрелчанче в трупата – смее се Емилия Русинова.

Преди този проект фокусът на „Младежка инициатива за развитие“ бил към младите хора в малките населени места – с немалко успешни проекти за обучения за гражданска активност, курсове за квалификации. Сега тези връзки ще са полезни за бъдещи театрални изяви на почитателите на Мелпомена.

- Имаме още 4-5 младежи, които не ги видяхме на сцената, но те горят от желани да направят дублаж и да се включват, когато някой не може да излезе. Но ние не запазваме само трупата.

Амбицията ни е да има и още открити уроци,

в които децата стават участници в различни игри и хем се забавляват, хем разбират същността на посланията, без да се свиват по чиновете това разчупване на образователната система се хареса и на учителите, и на директорите… Искаме тези младежи не да си останат актьори на сцената, а да споделят с връстниците си придобитите знания и умения. Споделяме един успешен метод, който би могъл да се приложи във всяка сфера. Когато предложиш нещо важно по атрактивен начин, много младежи ще направят връзката между сухата информация и предизвикателствата на външния свят – заключава ръководителят на проекта.

Ще има и още представления, и още постановки. Защо не и с фолклорни танци? Половината участници в трупата са част от представителен ансамбъл „Детство“, а Емилия Русинова е голям фен на Камен Донев...

Проект „Пазарджишки чешити“, Договор № 25-00-4/ 05.07.2023 г. на Сдружение „Младежка инициатива за развитие“, е реализиран с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2021-2025), Министерство на младежта и спорта.

(Зн)

 

 


Свързани