Регионът

Започна записването за конкурса “Оборище – факел на свободата“-2024

  11.03.2024 13:45             
Започна записването за конкурса “Оборище – факел на свободата“-2024

Вече започна записването за Деветия национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза „Оборище – факел на свободата”. Конкурсът се посвещава на 148 години от Априлското въстание и е част от културния календар на Община Панагюрище. Той ще се проведе на 13 април 2024 година в Народно читалище „Св. Св.Кирил и Методий-1912“, село Оборище. Освен местното читалище, организатор е кметството на Оборище с финансовата подкрепа Община Панагюрище.

 „Оборище -факел на свободата“-2024 цели разпалване на родолюбиви чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, популяризиране на българската възрожденска поезия , откриване и изява на таланти в поетичното изкуство.

ДАТА НА ПОВЕЖДАНЕ: 13 април 2024 година (събота) ЧАС: 9:30 часа – начало на конкурса МЯСТО: Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище

ОРГАНИЗАТОРИ: НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1912”, село Оборище, и Кметство – село Оборище с финансова подкрепа Община Панагюрище.

ЦЕЛИ: Разпалване на родолюбиви чувства; издигане на националното самочувствие и самосъзнание; популяризиране на българската възрожденска поезия; откриване и изява на таланти

РЕГЛАМЕНТ: Участниците могат да се представят с рецитали, драматизации и композиции от поезия и проза с възрожденска тематика. Времетраене на участие от всяко читалище/ училище – до 20 минути. В конкурсната програма индивидуални изпълнители и групи са разделени в четири възрастови групи: Индивидуални изпълнители и групи – от 6 до 8 години; Индивидуални изпълнители и групи – от 9 до 14 години; Индивидуални изпълнители и групи – от 15 до 18 години; Индивидуални изпълнители и групи – над 18 години. Организаторите осигуряват на всеки участник пакетирана храна и вода. Пътните разходи са за сметка на участниците. Всеки ръководител на група се регистрира в Организационния щаб на фестивала в читалището, като представя списък на участниците.

ЖУРИРАНЕ: Тричленно професионално жури.

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА: Подбор на репертоар, съобразен с темата; Интонация, художественост на изпълнението; Сценична реализация – артистичност, хореография, костюми.

НАГРАДИ: Медал и диплом за първо, второ и трето място във всяка категория; Грамота за участие и плакет за всяка организация; Награда на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище; Награда на кмета на с. Оборище, както и Награда на журито.

ЗАЯВКИ за участие се приемат до 31.03.2024 година.

АДРЕС: 4522 с. Оборище, общ. Панагюрище, обл. Пазарджик,ул. „Подполковник Рашев” №52, НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1912” e-mail: [email protected]

За повече информация на GSM: 0886 388 984 (Маргарита Наплатанова – секретар на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1912”)или на тел.:035394 /351.

(Зн)


Свързани