Регионът

Във Велинград се задава XIII издание на Национален фестивал “Пролетно хоро“

  07.03.2024 17:39             
Във Велинград се задава XIII издание на Национален фестивал “Пролетно хоро“

На 23 март ще се проведе XIII издание на Националнияфестивал „Пролетно хоро“. За първи път форумът се провежда през 2012 г. и за това време през годините намери своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. Участие във събитието ще вземат над 1500 участници и гости от цялата страна.

През 2016 година „Пролетно хоро“ е с номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди за туризъм. През 2016-та и 2017-та година фестивалът се презентира от Община Велинград на международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”. Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира проявата, чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна, тъй като седмото издание бе посветено на 70 години от създаването на Велинград.

Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира „Пролетно хоро“ с едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Фестивалът показва и говори за Велинград, като туристическа дестинация като място, в което има какво да се види и какво да се преживее.Фолклорната проява се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград, Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, др. В различните издания гост - участници във фестивала са били ансамбъл „Пирин“, риалити звездата Лилия Семкова, народните изпълнители Янко Неделчев и Георги Вардев, Мариам Маврова, оркестърът на Иво Ралчев и едни от най- добрите оркестри в България „Роял бенд“ - Благоевград. „Пролетно хоро“ се радва на все по - голям и нарастващ интерес. В последните три издания броя на участниците и гостите бе между 1400 и 1900 души.

Форумът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел - да популяризират българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора.

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата му предлагат различно изживяване и емоция и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции, национална гордост и самочувствие.

Първа част - индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. Втора част - фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град . Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора се обединяват и събират под звуците на българска народна музика, хоро и национален флаг. Третата част на фестивала се провежда на открита сцена и фолклорен оркестър на живо.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е символ на българщината, емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно.

13- то издание на фестивала ще се проведе под шапитото на най- големия

цирков атракцион в България и на Балканите “ВелиЛенд“

Програма: 23.03.2024 г.

9.30 - Фестивална програма - цирков атракцион „ВелиЛенд“

15.30 - Парад дефиле-централна градска част

16.00 - Пролетни хора на открито - пл. „Николай Гяуров“


Свързани